Business Hi-Tech

Cosmote si-a redus pierderile operationale cu 40%, iar veniturile au urcat la 105 mil. euro

Cosmote si-a redus pierderile operationale cu 40%, iar veniturile au urcat la 105 mil. euro

Cosmote Romania si-a redus cu 40% pierderile operationale din primele noua luni din 2007, la 27,4 milioane de euro, iar compania estimeaza ca va trece pe profit operational anul viitor si pe castig net in 2009. Operatorul a investit in primele noua luni 132 mil. euro in dezvoltarea retelei de telefonie mobila

12.11.2007, 19:59 14

Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, ar putea incheia anul cu venituri de aproximativ 150 mil. euro, in conditiile in care isi va mentine ritmul de crestere din primele noua luni ale anului.
In primele trei trimestre din acest an Cosmote a inregistrat venituri de 105,2 mil. euro, cu 296% mai mari decat in perioada similara a anului tecut.
Cosmote a anuntat pentru trimestrul al treilea venituri de 41,5 mil. euro, cu 29 mil. euro mai mari decat cele inregistrate in T3 2006, si cu 5,3 mil. euro mai mari decat cele inregistrate in perioada aprilie ? iunie 2007. Veniturile din T3 2007 au fost aproape egale cu cele inregistrate in intregul an 2006 (43,8 mil. euro).
Cresterea veniturilor a fost realizata pe fondul majorarii numarului de clienti la 2,8 milioane, cu 601.594 mai mult decat la finele trimestrului doi. Aproximativ 18% din clientii noi (aproape 110.000 utilizatori) au contractat un abonament, cifra considerata de Cosmote "o imbunatatire semnificativa" fata de rezultatele anterioare. "Germanos a jucat un rol important in extinderea bazei de clienti, mai ales pe segmentul post-paid. Astfel, cota de piata estimata la sfarsitul lunii septembrie este de 13%. Mai mult, la sfarsitul lunii octombrie, Cosmote Romania a anuntat deja depasirea pragului de trei milioane de clienti, in mai putin de doi ani de la lansarea operatiunilor", se spune in comunicat.
Un element in strategia de crestere a Cosmote a fost reprezentat de ofertele agresive pe segmentul de cartele preplatite. Operatorul a crescut astfel la peste 3 milioane de utilizatori in mai putin de doi ani de la relansarea operatiunilor (decembrie 2005), insa proportia clientilor care aduc cele mai mari venituri (abonatii) este de circa 20% din total. In cazul Orange si Vodafone, abonatii reprezinta peste 30% din numarul total de clienti. Cosmote nu a precizat care este in prezent raportul abonati ? utilizatori de cartele preplatite. Conform operatorului, care nu ofera detalii, venitul mediu per utilizator cu abonament este comparabil cu cel incasat de concurenti. Venitul mediu per utilizator de servicii cu abonament si cartela (blended ARPU) a fost de 6 euro in primele noua luni ale acestui an, fata de 6,2 euro in primele sase luni ale anului si de 5,8 euro in T1 2007. "Venitul mediu per utilizator este in continuare afectat de cresterea rapida a numarului de clienti, dar si de politicile comerciale agresive de pe segmentul de cartele preplatite", conform oficialilor Cosmote.
Pierderile nete ale Cosmote au fost de 44,5 mil. euro in al treilea trimestru al anului, fiind influentate si de pierderile financiare de 19 mil. euro, cauzate in special de deprecierea leului in raport cu euro. In trimestrul al doilea Cosmote Romania castigase 16 mil. euro din diferentele de curs valutar. Compania mentioneaza ca acoperirea retelei a crescut la 97% din populatie, iar investitiile in infrastructura vor ajunge la 200 de milioane de euro la sfarsitul anului. Compania este controlata de Cosmote Grecia (70% din titluri) si Romtelecom (30% din actiuni). Grupul Cosmote are activitati in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia si a avut la noua luni venituri de 2,25 mld. euro, in crestere cu 38,1%. Profitul net a fost de 275,9 mil. euro. Grupul inregistra, la sfarsitul lunii septembrie, un total de 14,1 milioane de clienti si estimeaza sa depaseasca 15 milioane de clienti in urmatoarele sase luni, mai devreme decat termenul anuntat initial, respectiv anul 2009.
Retailerul Germanos, detinut de Cosmote, a avut venituri de 688,4 mil. euro si un profit net de 11,5 mil. euro in primele noua luni. Compania nu a mentionat veniturile si profitul net ale Germanos in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24