Business Hi-Tech

Costurile mari fac din televiziunea de inalta definitie un succes limitat acum

05.11.2007, 02:11 29

Aceasta reprezinta o evolutie importanta pentru industria TV din Cehia, in conditiile in care doar putine emisiuni TV sunt oferite de cele trei canale locale in format HD, scrie Czech Business Weekly. Cu doar doua saptamani inainte de lansarea celor de la TV Nova, compania de cercetare Nielsen a emis un comunicat de presa in care comunica rezultatele unui studiu cu privire la nivelul de satisfactie al utilizatorilor de HDTV la nivel mondial.
Studiul a relevat faptul ca 85% dintre consumatori considera calitatea imaginii in semnal HDTV drept excelenta, dar in acelasi timp studiul a descoperit nemultumirea utilizatorilor cu privire la numarul slab de emisiuni HD. Oferta slaba de canale in format HD din grila principalelor canale - statiile comerciale TV Nova si Prima TV, precum si compania publica Cesk? Televize (CT) - este un alt motiv de frustrare pentru clientii HDTV din Cehia.
TV Nova a construit special pentru noul serviciu HDTV un nou studio, care a costat 600 de milioane de coroane cehesti (22,3 mil. euro). "Am dorit sa aratam publicului nostru ce poate face televiziunea in 2007", a afirmat Martin Ondr?cek, directorul departamentului de stiri al TV Nova.
Postul ceh de televiziune nu emite doar stirile in noul format. "Am mizat pe HDTV inca de acum patru ani, cand am fost prima companie TV (din Republica Ceha) care inregistreaza un sezon complet dintr-un serial folosind formatul HD", a precizat Veronika Sm?dkov?, purtator de cuvant al TV Nova. Postul difuzeaza in prezent un serial intreg de televiziune in formatul de inalta definitie si intentioneaza ca pana la finele acestui an sa emita 30-40% din programele sale in HD.
Cu toate ca Nova a investit puternic in noua tehnologie, iar acum poate produce propriile programe si seriale in HDTV, transmisiile nu sunt inca disponibile tuturor.
Compania exploreaza in prezent noi modalitati prin care sa poate distribui formatul unui public cat mai larg. "Am oferit experimental programe in formatul HDTV prin intermediul retelei IPTV pusa la dispozitie de furnizorul de servicii de internet Mattes, dar si prin alte retele terestre, precum si prin satelit. Cu toate ca nu este o realizare la scara larga, acestia sunt primii pasi in aceasta directie", a adaugat Sm?dkov?. Pentru moment, programele HD sunt disponibile doar in anumite zone din Boemia de Nord si unele cartiere din Praga.
Cesk? Televize (CT), principalul competitor al TV Nova, si-a manifestat interesul pentru noua tehnologie si a inceput deja sa emita grupajele informative si majoritatea programelor sportive in formatul widescreen 16:9, HDTV nefiind inca o prioritate, au precizat reprezentantii CT. Compania pregateste insa introducerea programelor in format HD prin planificarea unor investitii in aceasta tehnologie. Potrivit oficialilor CT, Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010 ar putea marca debutul transmiterii in format HD.
Al treilea competitor de pe piata ceha, Prima TV, nu emite niciun program in format HD si nici nu are asemenea planuri pentru viitor. Pentru o mare parte dintre posturile comerciale de televiziune, investitiile in tehnologiile HDTV presupun costuri enorme, cele mai importante fiind generate de achizitia echipamentelor noi, inclusiv a camerelor video capabile sa inregistreze in semnal HD.
De asemenea, imbunatatirea calitatii imaginii si a sunetului va presupune si cresterea dimensiunii fisierului video, ceea ce va necesita computere puternice, cu unitati de stocare din ce in ce mai incapatoare pentru fiecare etapa a productiei.
Dar in Cehia, nu doar televiziunile experimenteaza televiziunea HD. Furnizorul de telecomunicatii Telefonica O2 din Cehia, divizia locala a operatorului spaniol de telefonie, testeaza in prezent formatul HD pentru propria televiziune " O2 TV " pentru a permite vizualizarea programelor Nova TV si CT intr-un format imbunatatit.
"Vrem sa demonstram ca suntem pregatiti pentru aceasta tehnologie si vrem sa urmarim evolutiile tehnologice din acest domeniu", afirma Martin Zabka, purtator de cuvant al Telefonica O2, adaugand ca operatorul de telefonie detinea deja propria tehnologie HD inainte de lansarea transmisiei in formatul de inalta definitie si astfel nu a trebuit sa suporte cheltuieli aditionale.
Oricat de atractiva ar parea tehnologia HDTV, utilizarea acesteia presupune costuri ridicate pentru consumatori, iar analistii sunt de parere ca procesul de adoptie va fi unul lent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO