Business Hi-Tech

Cuvantul de ordine al dotcomurilor europene: haos

30.03.2001, 00:00 16



Piata de capital din Statele Unite si Europa de Vest este cam cenusie in ultima perioada, dotcom-urile continua sa alunece la vale, iar falimentele sunt la ordinea zilei. In aceste conditii care sunt prognozele pentru Internetul European?

"In termenii cei mai simpli, noi ne aflam acum intr-o situatie diametral opusa cu cea de acum un an", a declarat Jonathan Wilmot, director de strategie la filiala din Londra a bancii de investitii Credit Suisse First Boston, citat de The Wall Street Journal Europe.

Optimismul excesiv a fost inlocuit de pesimismul excesiv, considera el. Pe termen scurt haosul va fi cuvantul de ordine in acest domeniu.

Este dificil sa evaluezi valoarea de piata a companiilor, sa estimezi ratele de crestere viitoare intr-un asemenea domeniu de activitate, spune Wilmot.

Aceasta pentru ca "este nevoie de timp sa creezi si sa dezvolti modele de afaceri coerente". Cu alte cuvinte, afaceri care sa utilizeze la maximum de randament distributia, publicitatea si clientii pe Internet.

Actiunile in start-up-uri si in companii care s-au apucat de afaceri si pe Internet continua sa fie apreciate mai mult din punct de vedere subiectiv decat bazat pe realitati financiare obiective. Iar, odata cu retragerea banilor din dotcom-uri, afacerile de tip business - to - business (B2B) si cele de tipul business - to - consumer (B2C) se vor prabusi.

Este timpul pentru a astepta si a vedea ce se intampla pe piata, considera analistii. De-a lungul Europei, vanzarile de calculatoare personale sunt in scadere, in timp ce nici comertul electronic nu mai este pe val.

Cu toate acestea, sunt si aspecte pozitive, Internetul continuand sa castige un rol important in viata europenilor iar Yahoo! sau portalul de Internet MSN al firmei Microsoft, reusesc sa atraga rapid noi consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24