Business Hi-Tech

Dan Nica despre integrarea Cosmote - Romtelecom: Nu pot să spun absolut nimic. Aşteptăm ca noul CEO să se familiarizeze cu situaţia

Dan Nica

Dan Nica

Autor: Adrian Seceleanu

29.04.2013, 18:28 424

Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) nu are în prezent “absolut nimic” de comunicat în legătură cu stadiul în care se află proiectul integrării Romtelecom - cel mai mare jucător din telefonia fixă, la care statul are 46% din acţiuni, cu compania soră de telefonie mobilă Cosmote, care are acelaşi acţionar majoritar - grupul elen OTE, a declarat ministrul Dan Nica, răspunzând unor întrebări ale media.

“Nu pot să fac comentarii pentru că toate firmele sunt listate la bursă şi orice afirmaţie din partea mea ar crea probleme fie la bursa din Frankfurt - unde este listat Deutsche Telekom sau în Atena - unde este listat grupul OTE şi nu pot să spun absolut nimic”, a respins Nica solicitările jurnaliştilor de a oferi detalii despre stadiul discuţiilor demarate în urmă cu aproape trei ani de statul român cu grupurile OTE şi Deutsche Telekom.

Ministrul a susţinut că în ultima perioadă “nu au mai fost discuţii cu acţionarii” în legătură cu acest subiect şi că acestea ar putea avea loc după ce germanul Nikolai Beckers, noul director general al celor doi operatori, va cunoaşte mai bine situaţia celor doi operatori. “Aşteptăm ca noul CEO să se obişnuiască, să intre în problemele care sunt acolo, după care vom putea avea discuţii şi cu acţionarii”, a mai spus Dan Nica.

Germanul Nikolai Beckers a preluat la începutul acestei luni funcţia de CEO al Cosmote România şi Romtelecom.

O integrare de un miliard de euro

Statul român este acţionar minoritar la Romtelecom şi Cosmote, două dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii de pe piaţă, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro şi peste 10 milioane de clienţi. Pachetul majoritar de acţiuni este controlat de grupul elen OTE, al cărui acţionar majoritar este gigantul german Deutsche Telekom (DT), unul dintre cei mai mari jucători din industria mondială de profil.

Mai exact, statul român agrease în iulie 2011 cu OTE şi DT numirea unui CEO comun la Cosmote şi Romtelecom şi listarea pe bursă în cel mult un an de zile fie a Romtelecom, fie a entităţii rezultate din fuziunea Cosmote cu Romtelecom. Urmare a acestui acord, părţile implicate în posibila tranzacţie au angajat şi serviciile Morgan Stanley, PricewaterhouseCoopers şi ale avocaţilor de la Boştină & Asociaţii, Stoica & Asociaţii.

Însă după semnarea acordului agitaţia de pe scena politică a blocat orice progres pe acest subiect. În februarie 2012 ministrul comunicaţiilor care negociase acordul Valerian Vreme (PD-L) a fost înlocuit cu Răzvan Mustea (PD-L). Înainte ca noul ministru să apuce să acorde măcar primul interviu legat de priorităţile mandatului, opoziţia prelua puterea în mai 2012 şi amâna tema „Cosmote - Romtelecom“, neconsiderată urgentă, pentru „după alegerile parlamentare“ din decembrie. Însă în ciuda stabilităţii de la nivelul Guvernului şi de la Ministerul Comunicaţiilor, care are acelaşi şef din mai 2012, Dan Nica (PSD), statul nu a mai comunicat nimic în legătură cu acest subiect, nici măcar rezultatul studiilor comandate de la Morgan Stanley şi PWC şi plătite cu sute de mii de euro.

Precedentele comentarii ale ministrului Dan Nica despre subiectul integrării Cosmote cu Romtelecom datează din februarie 2013, când şeful MSI a fost nevoit să răspundă unor întrebări pe această temă în contextul în care acestea i-au fost adresate în public, în sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la finele evenimentului în cadrul căruia Cosmote demonstrase viteze de până la 150 Mbps prin reţeaua 4G.

Dacă Romtelecom şi Cosmote ar funcţiona cu mult mai bine împreună „este un lucru care urmează să fie decis“, a spus atunci ministrul Dan Nica. Ministrul a mai făcut câteva consideraţii la nivel general despre cele două companii fără a oferi însă niciun alt detaliu în ce priveşte intenţiile pe care le are statul român în acest dosar. „Cosmote şi Romtelecom sunt două companii de succes care o duc foarte bine. În această etapă, aşa cum ştiţi foarte bine, procesul de integrare este derulat doar la nivel de CEO, iar la nivel comercial există de asemenea o integrare a activităţilor. Trebuie să spun că eu am fost unul dintre cei care s-a opus ferm separării celor două entităţi şi cred că puterea celor două companii stă în a fi împreună şi în a-şi completa activităţile. Dar până acum cele două companii au avut rezultate bune şi cred că veţi sesiza în continuare progresele realizate de Cosmote şi Romtelecom“, a mai spus ministrul.

Dan Nica, în 2011, din opoziţie, despre acelaşi subiect: Guvernul să listeze Romtelecom la bursă

Ce spunea despre acest subiect Dan Nica, actualul ministru al comunicaţiilor, în mai 2011, pe când se afla în opoziţie? „Gu­ver­nul ar trebui să listeze acţiunile Romtelecom pe bursă. Varianta listării poate fi urmată şi dacă se listează doar acţiuni ale Rom­telecom şi dacă se listează acţiuni ale en­tităţii rezultate din fuziunea Romtelecom cu Cosmote. Ar fi foarte bine dacă Romtele­com ar fi listată pentru că aşa s-ar dezvolta şi Bursa de la Bucureşti şi românii ar putea să cumpere acţiuni la cele mai bune firme de pe piaţă“, declara Nica pentru ZF.

Vânzarea acţiunilor Romtelecom deţinute de statul român către grupul elen OTE fără a lista niciun pachet de titluri şi pe bursă ar fi „o mare şi imensă eroare“ în condiţiile în care contractul de privatizare semnat în 2003 prevede o asemenea operaţiune, adăuga Nica.

El a fost ministru al comunicaţiilor în 2003, când grupul elen OTE a devenit acţionarul majoritar al fostei companii naţionale de telefonie fixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO