Business Hi-Tech

Dezvăluiri din arhiva secretă a Apple: cum a ales Steve Jobs numele companiei

Dezvăluiri din arhiva secretă a Apple: cum a ales Steve Jobs numele companiei

Steve Wozniak şi Steve Jobs

Autor: Alexandru Matei

30.12.2011, 12:30 923

Într-un interviu din anii '80 Steve Wozniak şi Steve Jobs îşi aduc aminte de un episod important din istoria Silicon Valley: cum au căzut de comun acord acum 35 de ani cu privire la numele pe care să îl dea noii lor companii, scrie Business Insider.

"Îmi aduc aminte că eram pe autostrada 85", spune în interviu Wozniak. "Eram pe autostradă şi Steve zice 'am un nume: Apple Computer'. Ne-am tot gândit la alternative, dar nu am găsit nimic mai bun".

"Îmi amintesc că am lucrat pentru Atari şi acest nume ne punea înaintea Atari în cartea de telefon", a completat Jobs.

Interviul, realizat pentru angajaţii companiei în anii '80, se numără printre lucrurile pe care Apple le strângea pentru un muzeu al companiei. Dar în 1997, la scurt timp după ce Jobs a revenit în cadrul companiei, oficialii Apple au contactat Universitatea Stanford şi s-a oferit să doneze colecţia pentru Arhivele Silicon Valley.

În câteva zile curatorii universităţii erau la sediul Apple, unde au încărcat două camioane de documente, cărţi, software, casete video şi materiale de marketing care acum formează nucleul Colecţiei Apple de la Stanford.

Această colecţie poate ajuta istoricii şi antreprenorii să înţeleagă cum un startup născut într-un garaj a devenit un gigant mondial. "Cu ajutorul acestei colecţii poţi urmări toată istoria computerelor", spune istoricul Leslie Berlin de la Stanford.

Într-un alt videoclip Wozniak vorbeşte despre faptul că şi-a dorit întotdeauna propriul său computer, dar că nu a reuşit acest lucru într-o perioadă în care existau puţine computere şi acestea erau deţinute de companii sau de guvern.

"Dintr-o dată mi-am dat seama că microprocesoarele au devenit accesibile. Că puteam să îmi construiesc propriul computer", spune Wozniak. "Steve a mers mai departe. El a văzut un produs pe care îl puteai livra, vinde şi pe care altcineva să îl folosească".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO