Business Hi-Tech

Disney, de la desene animate la telefonie mobila

10.04.2006, 00:00 52

Cunoscuta mai degraba pentru personaje din lumea desenului animat precum Mickey Mouse, compania Walt Disney va lansa in aceasta saptamana servicii de telefonie mobila destinate unui public nisa din Statele Unite: copiii cu varste intre 10 si 15 ani.

Ideea pe care se bazeaza acest serviciu este aceea ca parintii adolescentilor sunt cel mai adesea ingrijorati de utilizarea excesiva a telefonului de catre copii, la ore si in momente nepotrivite (noaptea sau in timpul cursurilor), astfel ca Disney le va oferi parintilor posibilitatea de a detine un control strict asupra utilizarii telefonului mobil de catre copii. Mai mult decat atat, parintii vor putea afla si unde se afla exact copiii lor, cu ajutorul unei harti digitale si a tehnologiilor de localizare bazate pe sateliti (GPS).

Pentru ca nu detine o retea proprie de comunicatii, Walt Disney va inchiria "spatiu" pe reteaua Sprint Nextel Corp., al treilea operator de telefonie mobila din Statele Unite. Telefoanele mobile ce vor fi disponibile in cadrul serviciului Disney Mobile vor fi furnizate de LG Electronics si Pantech Group.

Daca vor alege serviciile Disney Mobile, care ar urma sa fie disponibile incepand cu luna iunie a acestui an, parintii vor putea hotari orele si zilele saptamanii in care copiii isi pot folosi telefonul mobil, avand posibilitatea de a bloca utilizarea dispozitivului in timpul scolii sau de a apela anumite numere de telefon. Potrivit intentiilor anuntate de Walt Disney, serviciul poate furniza nivele extrem de detaliate de control, pana la stabilirea numarului de SMS-uri care pot fi trimise si inclusiv a unei valori a facturii care nu va putea fi depasita fara aprobarea parintilor. Daca aceasta limita va fi depasita, atat parintele, cat si adolescentul vor primi un mesaj SMS de avertizare.

Walt Disney a creat si o pagina web de pe care parintii pot modifica setarile pentru utilizarea telefonului mobil de catre copii, unde au posibilitatea de a limita la doar cateva numere de telefon ce pot fi apelate de pe telefonul mobil Disney. Anumite numere - precum cel de la domiciliu - pot fi insa programate astfel incat sa poata fi apelate fara nici o restrictie.

"Este o piata cu potential de crestere", spune George Grobar, director general al Disney Mobile, care este de parere ca serviciul va avea succes si pentru ca foarte putini copii au un telefon mobil. Aproximativ 70% din populatia SUA au un telefon mobil, dar numai intre 45 si 50 la suta dintre copii au un asemenea telefon, a declarat Julie Ask - analist la compania de analiza Juniper Research, care a mentionat ca 60% din facturile adolescentilor sunt achitate de parinti.

"Cu siguranta, un serviciu de telefonie mobila care sa includa parintii si adolescentii in acelasi plan tarifar are o piata uriasa", a mai spus analistul Juniper Research. Potrivit expertilor citati de presa internationala, este foarte posibil ca parintii sa fie atrasi de posibilitatile de a controla foarte strict felul in care copiii lor isi utilizeaza telefonul mobil si de cele de a afla foarte exact in ce loc se afla acestia la un moment dat.

"Este un serviciu pe care parintii il cauta si pe care nu l-au mai avut la indemana pana acum", adauga Julie Ask.

Oficialii Disney Mobile spera ca serviciul sa devina profitabil in doi-trei ani, adaugand ca nu exclud posibilitatea de a il lansa pe unele piete din Europa si Asia.



Cand parintii preiau controlul

* Serviciul Disney Mobile le va permite parintilor sa fixeze cand, cu cine si pentru cat timp isi pot folosi copiii telefonul mobil

* Cu ajutorul tehnologiilor de pozitionare prin satelit, adultii pot afla, cu o precizie de cativa metri, unde sunt copiii, fara sa le mai dea telefon

* Serviciul Disney Mobile va fi lansat in iunie in SUA, si ar putea deveni disponibil si pe unele piete din Europa si Asia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO