Business Hi-Tech

Dispută în instanţă între grupul UTI şi Oracle

Autor: Liviu Iancu, Adrian Seceleanu

23.01.2011, 23:55 160

UTI, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali de soluţiiIT şi de securitate, a dat în judecată filiala locală aproducătorului american de software Oracle, pentru "implementareadefectuoasă a unui sistem informatic", solicitând "remediereadeficienţelor existente în derularea contractului şi a comenzilor,plata cheltuielilor de judecată, precum şi daune morale şi dejudecată".

Este pentru prima oară când un contract de milioane de europentru implementarea unui sistem IT între două companii atât demari ca UTI şi Oracle ajunge să fie subiectul unei acţiuni îninstanţă.

Disputa dintre cele două companii porneşte de la un contractsemnat în anul 2006, cu o valoare de 7 mil. euro, prin care Oraclese angaja să implementeze în cadrul UTI un sistem IT complex(Oracle E-Business Suite, versiunea 12) care să-i permită grupuluide firme să-şi administreze mai eficient activitatea. În funcţie decerinţele clienţilor, platforma Oracle poate administra de ladatele financiar-contabile până la contractele cu furnizorii saubaza de date cu clienţi.

UTI susţine că sistemul IT Oracle a fost livrat "cu mareîntârziere", ar "genera aleatoriu erori" şi nu ar putea emite uneletipuri de documente contabile care sunt astfel realizate manual.Grupul UTI susţine că aceste probleme afectează planurile delistare la o bursă din regiune în următorii 2-3 ani. Companiasusţine că a apelat la instanţă pentru că nu a reuşit să rezolveaceste "prejudicii" pe cale amiabilă.

În replică, reprezentanţii Oracle s-au declarat surprinşi dedecizia UTI, susţinând că implementarea aplicaţiei este în curs şică au aflat din presă de acţiunea în instanţă. "Proiectul se aflăîncă în desfăşurare, fiind monitorizat în permanenţă demanagementul ambelor părţi. Echipa noastră de implementare se aflăla sediul UTI în permanenţă, pentru a îndeplini sarcinile agreate".Reprezentanţii Oracle au precizat că UTI a extins cu resurseinterne utilizarea aplicaţiilor Oracle pentru unele companii dingrup. "Soluţia livrată de Oracle este în producţie pentru 10companii din cadrul grupului UTI încă de la începutul anului 2010şi a fost extinsă de echipa UTI la alte 8 companii din cadrulgrupului la începutul anului 2011".

Grupul UTI, cu afaceri de 146 mil. euro în 2010, a câştigat şiîn România şi în străinătate contracte pentru implementarea unorsoluţii de securitate sau a unor sisteme IT. Spre exemplu, UTI arealizat sistemul de management al traficului şi a introdussistemul automat de taxare în autobuzele din Bucureşti.Antreprenorul local Tiberiu Urdăreanu deţine 60% din UTI, iarfondul american AIG 25% din titluri.

Subsidiara locală a firmei americane Oracle, cel mai mareproducător de soft pentru companii din lume, a avut în 2009 afaceride 71 mil. euro. Oracle e unul dintre cei mai mari angajatori ITdin România, cu peste 2.000 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO