Business Hi-Tech

Dragan: Sectorul IT&C ar putea atrage 10% din fondurile UE in 2008

Dragan: Sectorul IT&C ar putea atrage 10% din fondurile UE in 2008

Liviu Dragan, presedintele ANIS: "In Romania nu exista experienta in domeniul proiectelor europene. Cred ca abia acum lucrurile se invata."

05.07.2007, 18:49 19

Primele proiecte locale ce urmaresc absorbtia fondurilor europene structurale si de coeziune pe zona IT&C ar putea aparea in toamna acestui an, a declarat pentru ZF Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
Dragan, care este si directorul executiv al TotalSoft, furnizor local de software si servicii, estimeaza o absorbtie de circa 10% a fondurilor in urmatorul an, comparativ cu cifra de 24,5% inregistrata in primul an de la aderare (2005) de catre Ungaria, Cehia si Polonia. Potrivit acestuia, proiectele desfasurate in aceste tari vor fi studiate si publicate pe site-ul ANIS si vor servi drept modele de referinta pentru companiile IT de pe piata locala.
"In Romania nu exista experienta in domeniul proiectelor europene. Cred ca abia acum lucrurile se invata", a adaugat Dragan. Cinci programe operationale care urmaresc absorbtia fondurilor europene structurale vor fi aprobate luna aceasta de catre Comisia Europeana, cele mai importante fiind programul de dezvoltare regionala si programul de crestere a competivitatii economice, care prevede consolidarea segmentului IT&C, a precizat Aura Raducu, coordonator al programelor de dezvoltare regionala din delegatia Comisiei Europene.
In cadrul unui eveniment organizat in colaborare cu Oracle Romania, Raducu a mai precizat ca Romania va beneficia de fonduri de coeziune de aproximativ 19,7 mld. euro in perioada 2007-2013. Beneficiarii principali ai fondurilor sunt autoritatile publice centrale, regionale si locale, precum si companii din sectorul IMM si ONG. Raducu va furniza ANIS mai multe tipuri de rapoarte ce explica cum ar putea fi atrase fonduri structurale. Asociatia le va face publice prin intermediul site-ului sau.
Programul sectorial de crestere a competivitatii economice prevede cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti la nivel comparabil cu productivitatea medie in Uniunea Europeana. Obiectivul final este o crestere medie anuala a productivitatii de aproximativ 5,5% pe angajat. Printre activitatile eligibile pentru sectorul IT&C, care va beneficia de finantare publica de circa 470 mil. euro, se numara extinderea acoperirii broadband la nivel national si facilitarea accesului electronic public in zonele rurale si zone urbane restranse.
Recent, firmele TotalSoft, Intrarom si Ascenta (Softwin) au creat un consortiu ce urmareste implementarea solutiilor IT in institutii din administratia publica din Romania, care va beneficia de fonduri de 336 mil. euro din partea Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013.
Consortiul urmareste acordarea de expertiza tehnica, logistica, precum si informatii necesare pentru derularea unor proiecte de informatizare a primariilor, prefecturilor, consiliilor locale si consiliilor judetene din Romania. In procesul implementarii, fondurile structurale si de coeziune vor acoperi 85% din cheltuieli, urmand ca restul de 15% sa fie suportat din bani publici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO