Business Hi-Tech

Dupa laptopuri, Nokia intra si pe piata serviciilor financiare

Dupa laptopuri, Nokia intra si pe piata serviciilor financiare
28.08.2009, 00:00 26

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat ca va lansa un serviciu financiar mobil anul viitor, vizati urmand sa fie consumatorii de pe pietele emergente, cu telefon, dar fara un cont bancar, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Oficialii Nokia au declarat ca serviciul Nokia Money se bazeaza pe platforma mobila de plati a Obopay, o firma privata in care Nokia a investit la inceputul acestui an, si ca este in pre-zent in curs constituirea unei retele de agenti.

Obopay, care utilizeaza mesajele text si accesul mobil la internet, percepe utilizatorilor o taxa pentru trimiterea de bani sau incarcarea conturilor.

„Serviciile financiare mobile au oportunitati uriase de dezvoltare", a declarat Mary McDowell, director de dezvoltare in cadrul producatorului de telefoane mobile, remarcand ca exista 4 miliarde de utilizatori de telefoane mobile la nivel mondial, dar numai 1,6 miliarde de conturi bancare si 1 miliard de carduri de credit.

„Exista foarte multi oameni, in special pe pietele emergente, care detin un telefon mobil, dar nu au un cont bancar", a adaugat McDowell.

Aceasta este cea mai recenta miscare a Nokia in sensul diversificarii operatiunilor sale, in contextul in care vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial, care au incetinit in ultimii ani, au ajuns acum sa scada pe fondul recesiunii. Firma a anuntat de asemenea in aceasta saptamana ca va incepe sa produca laptop-uri.

Serviciile financiare mobile reprezinta unul dintre cele mai fierbinti subiecte in lumea wireless, insa penetrarea acestor servicii este deocamdata limitata la cateva piete emergente, in conditiile in care in tarile dezvoltate popularitatea serviciilor bancare online reprezinta o piedica in calea dezvoltarii serviciilor mobile.

The Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), un centru de cercetare cu sediul in Statele Unite, a anuntat ca piata serviciilor financiare mobile destinate oamenilor saraci de pe pietele emergente va creste de la zero la 5 miliarde de dolari in anul 2012.

Inceputul acestor servicii dateaza din 2007, cand Safaricom a lansat M-PESA in Kenya, care a atras aproximativ 6,5 milioane de clienti sau unul din sase locuitori ai Kenyei.

Pana la sfarsitul acestui an, centrul de cercetare CGAP se asteapta la peste 120 de implementari de servicii financiare mobile pe pietele aflate in curs de dezvoltare.

Directorul de dezvoltare al Nokia a declarat ca firma doreste sa avanseze dincolo de un sistem in care oamenii sunt legati de un singur operator sau banca, remarcand faptul ca platforma Obopay opereaza nu numai cu telefoanele Nokia, ci si ale altor companii.

McDowell a declarat ca este prea devreme sa se vorbeasca de estimari privitoare la venituri sau profitabilitate.

Cel mai mare producator de telefoane mobile nu a anuntat niciun parteneriat cu operatori sau institutii financiare, spunand numai ca Nokia Money va fi lansat treptat pe pietele selectate incepand cu primele luni ale anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO