Business Hi-Tech

e-panica pe Internet

25.02.2004, 00:00 7



La concurenta cu gripa aviara, ce a afectat recent sute de persoane in Extremul Orient, America si Europa, virusul MyDoom a raspandit panica pe Internet incepand cu 26 ianuarie contaminand peste 100 milioane de mesagerii electronice din intreaga lume.



In ultimii ani, virusii informatici au devenit blestemul utilizatorilor de calculatoare datorita rezistentei si vitezei de propagare. Un exemplu relevant: in 2003 virusul Slammer a scanat toate cele 4 miliarde adrese de Internet in mai putin de 15 minute.



Numarul virusilor informatici a crescut exponential in ultimele doua decenii: daca in 1989 au fost depistati doar 20, in prezent se estimeaza ca numarul lor atinge 90.000.



Costurile estimate de Computer Economics Associates evidentiaza impactul economic devastator pe care il au atacurile virusilor asupra sistemelor IT.



Particularitatile tehnice ale virusului MyDoom i-au facut pe specialisti sa declare ca el este opera unor informaticienti de nivel inalt care au combinat mai multe tehnologii pentru a-i mari rezistenta si capacitatea de diseminare. Atacurile conduse in spatiul cibernetic nu sunt, asadar, simple distractii ale unor hackeri, ci acte ale unor grupuri criminale ce exploateaza vulnerabilitatea sistemelor IT si tncearca neutralizarea retelelor in scopuri economice proprii.



Anul 2003 a fost marcat de dezvoltarea unor virusi conceputi pentru colectarea de date personale, cum ar fi cele inscrise pe cartile de credit. O metoda noua consta in plasarea, cu ajutorul e-mailurilor contaminate, a unui program de <citire a tastaturii> care inregistreaza toate comenzile utilizatorului. Aceasta noua generatie de virusi nu provoaca daune vizibile calculatoarelor, ci servesc drept relee pentru multiplicarea atacurilor spre alte tinte. Ei deschid, astfel, o usa (back door) care va fi folosita pentru introducerea unei aplicatii ce permite recunoasterea tastelor si, in consecinta, colectarea unor informatii confidentiale (coordonate personale, parole, conturi bancare, coduri PIN etc). Adunate in fisiere, acestea sunt apoi transmise prin usa lasata deschisa de virus.



Cresterea numarului de atacuri informatice si a nivelului de sofisticare tehnologica al acestora ameninta sa transforme Internetul intr-un camp de batalie in care se vor gasi angrenati, pe de o parte, hackerii, spammerii, teroristii, iar pe de alta parte, marea masa a utilizatorilor de PC-uri. Acestia din urma pot fi expusi oricand atacurilor acestui flagel al civilizatiei moderne daca nu si-au luat masurile de protectie corespunzatoare, cum ar fi: dotarea cu un soft antivirus, instalarea unui firewall, updatarea periodica a computerului.



Securitatea sistemelor informatice nu mai este insa numai o problema de tehnologie, ci si una de business. Urmare a acestei noi perceptii, companiile americane si-au propus sa investeasca in urmatorii ani 6% din totalul cheltuielilor anuale in scopul asigurarii securitatii ian domeniul IT, ceea ce inseamna un volum dublu fata de ceea ce investesc in momentul de fata. Paza buna trece primejdia rea. Cum in domeniul IT lumina vine dinspre Apus, este de asteptat ca aceasta tendinta sa se manifeste si la noi cat de curand.





*Valentin Negoita este presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente IT&C (APDETIC)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO