Business Hi-Tech

Enciclopedia digitala - Dicovery pe calculator

04.08.2004, 00:00 144



Cum poti sa-i explici copilului tau ce e terorismul, cand chiar si pentru un adult acest concept este neclar? Cum poti sa-l ajuti la tema de la geometrie, daca nu mai stii deosebirea intre un trapez si un paralelogram? Cum reusesti sa-i explici care este diferenta dintre un aligator si un crocodil? Sunt intrebari pentru care ar trebui sa aaveti un raspuns daca copilul dumneavoastra sta destul de mult in preajma televizorului. Nu este nevoie sa incepeti sa rasfoiti vechile manuale de scoala uitate in vre-un pod de casa, nici sa sunati la "Informatii-931" si nici sa "intrebati publicul".



O data cu aparitia conceptului "multimedia", acesta si-a gasit una dintre cele mai complete intrebuintari in enciclopediile digitale. Au trecut ani buni de cand acestea si-au facut loc pe calculatoarele celor mai curiosi. Nu ofera intotdeauna raspunsul asteptat, dar sunt mai mlt decat suficiente pentru realizarea referatelor scolare sau pentru o introducere intr-un subiect mai larg cum ar fi Teoria Relativitatii. Dar pot ele avea succes intr-o lume in care cuvantul "Google" a devenit sinonim cu informatia in cantitati impresionante, gratuita (sau nu), accesibila la un click de mouse? Nu mai vorbesc despre enciclopediile online (unele accesibile pe baza de abonament) care ofera aproape aceeasi cantitate de informatie (uneori mai multa) ca o enciclopedie digitala precum Encarta, Britannica sau World Book.



Intr-adevar, competitia aproape neloiala pe care o ofera Internetul a scazut cu 80% cererea pentru enciclopediile digitale in ultimi cinci ani. Totusi, piata pentru aceste enciclopedii nu va disparea curand. Motivul pricipal: accesul copiilor la Internet nu este recomandat avand in vedere continutul pe care acestia ar putea sa-l intalneasca. Este de preferat ca ei sa primeasca informatiile navigand intr-un mediu prietenos si sigur decat explorand liberi Internetul.



De la aparitia lor, enciclopediile digitale si-au dovedit valoarea in comparatie cu variantele tiparite. Intr-adevar, un raft de biblioteca cu cele 32 de volume Encyclopaedia Britannica este impresionant si poate umple de mandrie orice proprietar. Dar varianta pe DVD contine o cantitate mai mare de informatie prezentata intr-o forma atractiva, cu filmulete si inregistrari audio. Despre pret, ce sa mai vorbim... Varianta tiparita poate fi achizitionata pentru $1.395, pe cand cea pe DVD costa doar $70.





Encarta



Produsul Microsoft cunoaste o noua versiune anual, cea mai recenta fiind Microsoft Encarta Reference Library Premium 2005. Fereastra de lucru are aspectul unei ferestre de browser web, cu o bara de cautare si butoane de "inainte" - "inapoi".



Am cautat termenul "terrorism" si primul articol afisat a fost cel ce prezenta atentatul de la 11/09. Apoi existau link-uri catre articole despre Unabomber, despre arme biologice si chimice si multe altele. Mi-au cazut ochii pe un articol de ziar despre viitoarele alegeri americane si am vrut sa verific actualitatea articolelor. Am cautat "John Edwards". Encarta nu l-a identificat drept colegul lui John Kerry in cursa pentru Casa Alba, dar mi-a oferit un link catre un site al sau. In scimb am gasit un alt John Edwards, jucator de baseball din anii 1960, ceea ce m-a condus apoi la sumarul sezonului respectiv de baseball. Tot la capitolul actualitate, Encarta era la curent cu data motii lui Ronald Reagan, 5 iunie 2004.



Encarta are un browser 3D, unde o lista de subiecte generata aleator se roteste in jurul ecranului. Alegand un subiect, o alta lista, de data aceasta cu subiecte inrudite cu cel ales.



De exemplu, alegand "airplanes" au aparut subecte ca aviatia militara, parasutism sau Charles Lindbergh. Continuand cu articolul despre Charles Lindbergh, am putut sa citesc o scurta biografie a acestuia, precum si un articol aparut in presa din Los Angeles-ul aului 1936 despre executia rapitorilor copilului celebrului aviator. Am avut chiar posibilitatea sa vad un scurt film cu decolarea avionului lui Lindbergh, Spirit of St.Louis.



Encarta detine o adevarata arhiva audio si video, de la inregistrari cu Edison prezentand fonograful si Einstein explicand Teoria Relativitatii, la Hitler gesticuland in mijlocul unui discurs pana la inregistrarea unei eruptii vulcanice sau a dansului de imperechere al pasarii Paradisului.



Ultima editie a Encarta contine si o sectiune dedicata copiilor cu varste intre 7 si 12 ani cu peste 500 de articole si 2500 de obiecte multimedia grupate in 10 categorii (animale, stiinta, istorie, etc.). tot pentru copii este construita o galerie de imagini "inspaimantatoare" ("Icky and Scary Pictures") unde poti vedea gandaci, paianjeni sau chiar si un sarpe boa inghitind un soarece.





Britannica



Desi are un continut multimedia bogat (peste trei ore de inregistrari video), DVD-ul Britannica nu este la fel de prietenos ca Encarta. Pentru a obtine ceea ce vrei trebuie sa te folosesti intens de mouse. Imaginile ce apartin unui subiect se incarca destul de greu, in ferestre separate obositoare. Pentru a vedea continutul video este necesara instalarea unui update pentru QuickTime, update existent totusi pe DVD.



Trebuie totusi remarcate cele trei nivele de informatie disponibile: de la informatii selectate pentru elevii de generala la cele pentru "oamenii mari". Aceasta selectare a informatiei se face si la nivelul dictionarului inclus.



Un instrument asemanator browser-ului 3D oferit de Encarta, este prezent si in cadrul Britannica. BrainStormer este gandit astfel incat sa permita abordarea unui subiect din diverse unghiuri. Alegand de exemplu "Romania" vom gasi subiecte grupate in trei categorii: oameni (Constantin Brancusi, etc.), concepte (istorie, economie) si locuri (Bucuresti,etc.).



Printre filmuletele ce le-am putut urmari de pe DVD-ul Britannica sunt prabusirea podului Tacoma Narrow din Washington (1940), o eclipsa totala de soare si iesirea mormolocilor din oua.





World Book



Aceasta enciclopedie contine cele 22 de volume ale variantei tiparite si cateva lucruri in plus. Pe CD-ROM-ul de $30 se gaseste un ghid despre cum ar trebui sa inveti si un atlas ilustrat.



Multe dintre filemele incluse sunt animatii cum ar fi cele ce explica metoda de masurare a tensiunii arteriale sau cum cresc marsupialele. Exista insa si filmulete cu Henry Ford sau Martin Luther King Jr.



Una din optiunile cele mai interesante este "Just looking", o afisare aleatoare de "stiati ca...?"-uri ce te-ar putea ajuta sa castigi la "Vrei sa fii miliardar?".



Din pacate, spre deosebire de Encarta si Britannica, World Book nu ofera nici o facilitate de actualizare, iar majoritatea link-urilor catre Internet pentru nu sunt actualizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO