Business Hi-Tech

Esenţial: 25 de informaţii cheie despre Windows 8 prezentate de Microsoft la Barcelona - GALERIE FOTO

 Esenţial: 25 de informaţii cheie despre Windows 8 prezentate de Microsoft la Barcelona - GALERIE FOTO

Windows 8

Autor: Adrian Seceleanu

01.03.2012, 13:35 4004

1. Din septembrie 2011, când Microsoft a prezentat o variantă de Windows 8 pentru dezvoltatorii de software, compania a făcut peste 100.000 de modificări ale liniei de cod. Sistemul merge mult mai bune, funcţiile sunt mai rafinate şi experienţa fluidă, a spus directorul diviziei Windows a Microsoft, Steven Sinofsky.

2. Windows 8 Beta este deja disponibil pentru download la pagina web preview.windows.com, însă doar pentru computere desktop şi laptopuri cu procesoare x86 (Intel sau AMD). Momenran, Windows 8 este disponibil în limbi de circulaţie internaţională. Clienţii care vor să vadă cum va funcţiona Windows 8 pe tablete sau alte gadgeturi cu ale procesoare vor mai avea de aşteptat.

3. În perioada de "preview" a Windows 8 toate aplicaţiile din magazinul de soft al companiei sunt gratuite. Profitaţi şi instalaţi cât mai multe dintre ele să vedeţi cum funcţionează, au spus oficialii companiei.

4. Ce este nou pentru companii în Windows 8? Microsoft va prezenta mai multe detalii în cadrul târgului Cebit, care are are loc în Germania în perioada 6-10 martie, a spus Steven Sinofsky.

5. Windows 8 va avea aceeaşi interfaţă indiferent de device-ul pe care va fi utilizat, oferindu-le astfel clienţilor posibilitatea unei experienţe "plăcute" şi fluide, a spus Sinofsky. Pe durata întregului eveniment din Barcelona, echipa Microsoft a demonstrat că, la prima vedere cel puţin, experienţa este într-adevăr una fluidă şi integrată indiferent de device. Aţi văzut reclamele Apple în care un utilizator face o poză cu un iPhone iar imaginea apare apoi automat şi pe iPad şi MacBook? Ei bine acum şi echipamentele cu Windows 8 vor putea face acelaşi lucru, de asemenea ca parte a experienţei "fluide" şi "frumoase" promise de echipa lui Steven Sinofsky. Parte a acestei experienţe fluide este şi faptul că Windows 8 va rula şi pe sisteme cu procesoare ARM, Nvidia Tegra sau Qualcomm Snapdragon.

6. Când va fi lansat comercial Windows 8? Steven Sinofsky nu a oferit o dată exactă, precizând doar paşii următori ai companiei înainte de lansarea noii versiuni a sistemului de operare. Este de aşteptat însă ca lansarea să aibă loc înainte de finalul anului. Gama largăde noi echipamente cu Windows 8 prezentată la evenimentul din Barcelona - dintre care multe în premieră - arată că în ecosistemul Microsoft se lucrează intens la o lansare în acest an.

7. Actualizarea Windows 8 se va face mai simplu şi fără a bloca activitatea utilizatorilor aşa cum s-a întâmplat de multe ori în unele ediţii anterioare, promite Microsoft. Dacă actualizarea Windows 8 este activată de la instalarea sistemului de operare actualizările pot fi instalate când PC-ul nu este folosit. Când un update impune repornirea sistemului Windows 8 nu va deveni "agitat" ca în trecut presând permanent şi insistent utilizatorii să facă acest lucru.

8. Restaurarea sistemului va fi posibilă în Windows 8 cu păstrarea tuturor setărilor personale şi a documentelor şi conturilor. Restaurarea va putea fi şi una completă. Operaţiunile de restaurare pot fi realizate şi de pe un stick USB.

9. Utilizatorii Windows se plâng de mai mulţi ani că toate versiunile care au urmat XP nu mai au butonul "up", prin care se putea trece cu un nivel mai sus atunci când se naviga într-un sistem de foldere. Cu atâta competiţie în jur, Microsoft a deschis în sfârşit urechile la solicitările clienţilor şi a reintrodus această funcţie în Windows 8. În plus, multe funcţii "ascunse" ale sistemului de fişiere vor fi scoase la iveală în Windows 8 pentru "power" useri, a spus Sinofsky.

10. Windows 8 vine cu un nou Task Manager, care oferă utilizatorului mai multe informaţii, prezentate mai clar, despre ceea ce se întâmplă cu sistemul lui. Aplicaţiile care funcţionează, resursele utilizate, istoricul de utilizare, toate sunt prezentate clar şi uşor de înţeles, potrivit echipei Microsoft.

11. Nu mai e nevoie să închideţi o aplicaţie în Windows 8 pentru a economisi energie şi a "salva" puterea de procesare a sistemului. Imediat ce o aplicaţie nu mai este folosită ea este "suspendată", a spus Steven Sinofsky. Astfel, durata de utilizare a sistemelor cu Windows 8 va creşte semnificativ.

12. Protecţie - Windows Defender protejează sistemul de malware şi viruşi, iar în Windows 8 sistemul este astfel construit încât performanţele sistemului să fie mai puţin afectate de malware.

13. Cea mai bună reţea - din punct de vedere al costurilor şi vitezei va fi mereu selectată automat de Windows 8 pentru conectarea la internet, promite Microsoft. Windows poate ajuta la selectarea reţelei cu cea mai bună calitate prin prioritizarea reţelelor a căror utilizare este mai puţin costisitoare - spre exemplu Win8 va prioritiza reţelele ethernet în faţa WiFi sau a internetului prin reţele de telefonie mobilă. Dacă un utilizator foloseşte o reţea cu costuri mari şi viteză mică, imediat ce o altă reţea care oferă condiţii mai bune este disponibilă, Windows 8 se va conecta la ea.

14. Una dintre funcţiile destinate companiilor despre care Sinofsky a vorbit la Barcelona este "Windows to go", care le oferă utilizatorilor corporate posibilitatea de a accesa sistemul de operare şi aplicaţiile la care are acces în companie şi de pe un alt computer din exterior. Utilizatorul are nevoie doar de un stick USB pe care sunt "exportate" datele, şi care - odată introdus într-un sistem cu Windows 7 sau 8 care ulterior este repornit, oferă acces la o copie a sistemului de operare, a aplicaţiilor şi setărilor la care angajatul are acces în mod obişnuit. Când îşi finalizează activitatea, stickul USB este gata de a fi utilizat pe un alt sistem, a spus Sinofsky. În mediul enterprise nu se lucrează pe un singur calculator, a spus el.

15. Windows 8 va include un sistem de măsurare a consumului de date prin reţelele de telefonie mobilă, pentru a menţine scăzute costurile companiilor. Sistemul va trece automat la hotspoturi WiFi gratuite, imediat ce acestea sunt disponibile.

16. Browserul Internet Explorer a fost reimaginat pentru Windows 8 şi va oferi o experienţă extraordinară de utilzare, spune Steven Sinofsky. Internet Explorer 10 este primul browser care dedică întregul ecran al computerului sau tabletei navigării, barele de instrumente sau alte funcţii apărând doar atunci când este nevoie de ele. Browserul suportă HTML5, CSS3 şi EcmaScript5 oferindu-le astfel dezvoltatorilor o platformă bazată pe standarde pentru a scrie aplicaţii.

17. Un Windows mai rapid - pe noua generaţie de ultrabook-uri utilizată pe scenă la prezentări, Windows 8 a pornit în câteva secunde - 8 mai exact, potrivit numărătorii Microsoft. Sistemele cu Windows vor porni rapid şi "la rece" şi în momentul în care ies din stand-by, a promis Sinofsky.

18. Sistemele cu Windows 8 vor veni automat cu o serie de aplicaţii preinstalate. Printre ele se numără: Mail - aplicaţie care poate integra toate conturile unui utilizator, fie că este vorba de Gmail sau Hotmail sau altele; Calendar - care integrează de asemenea multiple calendare pentru a gestiona lista de activităţi a unui utilizator; Photos - care ţine evidenţa pozelor unui utilizator - atât a celor de pe PC cât şi a albumelor de Facebook şi alte platforme online; People - aplicaţie care va fi cea mai completă listă de adrese / contacte a utilizatorului - pentru că va extrage şi integra informaţii din multiple surse, de la Linkedin, Hotmail, Facebook, Gmail până la Twitter. De asemenea aici utilizatorii vor putea vedea toate schimbările de status făcute de cunoscuţii lor sau vor putea partaja cu ei informaţii sau poze'; Messaging - este o aplicaţie care simplifică felul în care clienţii comunică prin Facebook sau Messenger.

19. Microsoft promite că odată cu Windows 8 conectarea unor perferice nu va mai fi o operaţiune care le dă dureri de cap utilizatorilor. "Am dezvoltat o nouă clasă de drivere, care funcţionează cu o gamă mare de echipamente. Când veţi ataşa o tastatură sau alt echipament la un device, ea va merge pur şi simplu. Rapid şi perfect", spune Steven Sinofsky.

20. Noul magazin de aplicaţii al companiei are o interfaţă în care totul este aranjat după categorii şi uşor de folosit.

21. Microsoft oferă o nouă experienţă de copiere a fişierelor în Windows 8. Poţi vedea mai multe detalii, poţi "pune pauză" la copierea unui fişier şi să aştepţi să se copieze altele care te interesează mai tare.

22. Sistemul de cătare al aplicaţiilor / informaţiilor din Windows 7 va fi păstrat în Windows 8. "Ce fac power userii este să apese tasta Windows şi apoi sa înceapă să tasteze numele aplicaţiei pe care vor să o lanseze - acest lucru merge şi în Win 8. Doar că nu mai trebuie să apeşi tasta Windows ci doar să începi să scrii în Home screen", au spus managerii Microsoft.

23. Cum Windows 8 va fi instalat pe PC-uri desktop şi portabile care vor avea şi ecrane tactile, sistemul de operare este adaptat la aceste schimbări - există o serie de gesturi / mişcări care pot fi realizate pe ecran cu degetele pentru a înlocui mouse-ul.
Spre exemplu o mişcare de la dreapta la stânga făcută pe marginea din dreapta a ecranului va deschide meniul de comenzi al sistemului. Pentru a obţine acelaşi rezultat foilosind un mouse, cursorul trebuie plasat în colţul din dreapta jos al ecranului.
O apăsare mai lungă a ecranuui cu degetul deschide un meniu cu informaţii suplimentare sau cu mai multe opţiuni. Cu mouse-ul, utilizatorul trebuie să plaseze cursorul peste itemul respectiv pentru a obţine mai multe date sau pentru a deschide un meniu cu mai multe opţiuni.

24. Ecranul de pornire al Windows 8 este astfel gândit să afli tot ce te interesează doar aruncând o privire la dispozitiv.

25. Windows 8 va oferi acces si la diferite jocuri Xbox live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO