Business Hi-Tech

Falimentul Ultra Pro, amanat pentru martie 2010

Falimentul Ultra Pro, amanat pentru martie 2010

K Tech Electronics, compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina, acumulase datorii de 28 de milioane de euro la 84 de creditori

18.12.2009, 00:00 99

"Instanta a prorogat (amanat pentru o data ulterioara - n. red.)trecerea la faliment, urmatorul termen de judecata fiind lainceputul lunii martie", a precizat pentru ZF Geanina Oancea,partener in cadrul BDO Business Restructuring SPRL, administratoruljudiciar al firmei.

Potrivit ultimelor date disponibile, K Tech Electronics,compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina, acumulasedatorii de 28 de milioane de euro la 84 de creditori. Prabusirearetailerului, care avea la un moment dat afaceri de peste 80 demilioane de euro si aproape 700 de angajati, a fost provocata demai multe cauze, dintre care administratorul judiciar enumaraincapacitatea managementului de a-si adapta strategia la scadereapietei, expunerea la riscul valutar si dependenta de finantarileexterne.

Ultra Pro nu este insa singurul jucator din industria localaIT&C afectat de conditiile dificile din piata - retailerulelectro-IT Flamingo, candva principalul competitor al Ultra Pro, acerut insolventa saptamana trecuta, dupa ce datoria de 17,5milioane de euro catre creditorul principal ING nu a putut firestructurata. Efectele recesiunii s-au simtit si pe segmentulonline, retailerii eMAG si PC Garage schimbandu-si recentproprietarul.

Cel mai mare si practic singurul lant national de retailIT&C a ramas Depozitul de Calculatoare (CNDPI Romsoft), careare in prezent o retea de 62 de magazine, potrivit datelorpublicate pe site-ul companiei. Compania a operat masuri agresivede restructurare pentru a compensa scaderea vanzarilor, renuntandla aproape 40% din forta de munca si inchizand un numar mare demagazine - retailerul avea 105 puncte de retail la jumatatea anului2008, respectiv 71 in mai 2009.

Pe piata mai activeaza si Twister (Goodwill Enterprises/ TornadoSistems), care are in prezent 23 de magazine. Compania si-a relocatde curand singurul magazin din Bucuresti de pe soseaua Stefan celMare pe Bulevardul Jiului.

K Tech Electronics a inregistrat venituri de 312,86 milioane delei (84,9 mil. euro) in 2008. Incasarile companiei au fost lovitedramatic in primele sase luni din 2009, ridicandu-se la doar 56,04mil. lei (13,5 mil. euro). Raportul administratorului judiciar BDOarata ca atat in 2008, cat si in S1 2009, societatea a inregistratpierderi mari din activitatea de exploatare, respectiv 710.116 lei(aproape 193.000 de euro) si 17,65 mil. lei (4,25 mil. euro).

Numarul de angajati a scazut de la 633 la 535 in perioada2007-2008, pentru ca apoi sa se injumatateasca la sfarsitul primulsemestru din 2009, la 268 de salariati. Administratorul judiciar apastrat doar cativa din angajatii K Tech pentru a ajuta lainventarierea bunurilor companiei.

Reprezentantul BDO a declarat anterior pentru ZF ca Ultra Pro nusi-a exprimat intentia de a reorganiza compania si nu a contestatstarea de insolventa. "Reorganizare inseamna sa ai un plan bazat peniste resurse, care sa provina dintr-o anume activitate. DatoriileK Tech sunt foarte mari, iar activele sunt la un nivel scazut", aexplicat Geanina Oancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO