Business Hi-Tech

Fiscul acuză Nokia că a obţinut ilegal scutiri de taxe vamale de 10 mil. dolari

Fiscul acuză Nokia că a obţinut ilegal scutiri de taxe vamale de 10 mil. dolari

Fabrica Nokia de la Jucu a înregistrat afaceri de 1,6 mliliarde de euro în 2010

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

14.11.2011, 00:06 748

Cu mai puţin de două luni înainte de a fi închisă, fabrica de la Jucu - Cluj - a Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, se află în centrul unui scandal cu o miză de 10 milioane de dolari.

După doi ani de controale, autorităţile vamale din România susţin că au descoperit o "portiţă" folosită de firma finlandeză pentru a evita plata unor taxe de 10 mil. dolari: compania declara la Vamă că importă piese pentru baterii şi încărcătoare de mobile care sunt asamblate de români, dar în realitate aducea din China, SUA şi Taiwan produse deja finite care erau vândute aşa cum erau primite. Singura intervenţie a angajaţilor români în acest proces era mutatul produselor dintr-o cutie în alta, a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele ANAF Viorel Comăniţă.

"Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal a unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul şi celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajaţii doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comăniţă, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.

Comăniţă a arătat că Nokia a încălcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevăd scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate în state din spaţiul comunitar, astfel încât să nu mai poată fi readuse în starea iniţială. Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din ţări precum China, Taiwan sau SUA care au fost ulterior comercializate fără niciun fel de transformări. El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca încărcătoare pentru telefoane, precum şi bateriile.

Controlul a început în 2009, a precizat pentru Mediafax şi preşedintele ANAF Sorin Blejnar. "Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă."

Reprezentanţii Nokia România au răs­puns sec întrebărilor referitoare la acest subiect, evitând orice comentariu : "Analizăm situaţia şi colaborăm cu autoritatea locală pentru a ne asigura că este soluţionată în mod satisfăcător", au anunţat vineri reprezentanţii Nokia România, la solicitarea Mediafax.

Unitatea de asamblare a telefoanelor mobile deschisă de Nokia în România în 2008 a înregistrat o creştere explozivă a afacerilor: de la 456 mil. euro în 2008 la mai mult de 1,6 mld. euro în 2010, conform datelor de la Finanţe. Prin mâinile angajaţilor români de la Nokia au trecut sute de milioane de telefoane mobile, în cea mai mare parte modele simple, cu un preţ scăzut.

Impactul Nokia în economia României a fost însă unul scăzut, în condiţiile în care producătorii de componente pentru telefoane mobile care ar fi trebuit să vină în Cluj lângă fabrică finlandezilor au renunţat la aceste planuri pe fondul crizei economice dar şi al vânzărilor din ce în ce mai slabe ale Nokia. La Cluj ar fi trebuit să deschisă "fabrici" finlandezii de la Hansaprint - care ar fi urmat să imprime cutiile pentru telefoane, şi chinezii de la Byd - care ar fi trebuit să furnizeze carcase pentru Nokia. În acest context un teren de 76 de hecare din parcul în care este amplasată unitatea Nokia au rămas goale.

Pe fondul vânzărilor slabe, şi al unei schimbări radicale în top management - Nokia a luat decizia de a închide fabrica din România până la finele anului. În acest context, Fiscul a anunţat că a instituit sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică. Preşedintele Fiscului a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO