Business Hi-Tech

Fostii sefi ai arbitrului telecom despre reinnoirea licentelor Orange si Vodafone: Nu poate fi gratis

Fostii sefi ai arbitrului telecom despre reinnoirea licentelor Orange si Vodafone: Nu poate fi gratis
13.04.2010, 00:00 134

Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilade pe piata locala, trebuie sa fie obligati de stat sa plateasca otaxa de ordinul milioanelor de euro pentru reinnoirea licentelorGSM care expira anul viitor, au spus pentru ZF Ion Smeeianu, DanGeorgescu si Liviu Nistoran, fostii presedinti ai Autoritatii deReglementare in Comunicatii - institutia care stabileste regulilede pe piata locala de comunicatii.

Licentele de telefonie mobila GSM ale Orange si Vodafone, pecare cele doua companii le-au castigat in anul 1996, platindfiecare cate 75 de milioane de dolari, expira in decembrie 2011 -iar statul si operatorii trebuie sa ajunga in acest an la un acordin ceea ce priveste termenii reinnoirii. Institutiile implicate inacest proces sunt Guvernul si arbitrul telecom.

Pana la a ajunge in faza in care sa calculeze cat sa ceara de laOrange si Vodafone, reprezentantii statului roman inca isi punproblema daca exista baza legala pentru a percepe o noua taxa sicum ar trebui sa se numeasca ea.

Nici nu se pune problema ca statul sa nu incaseze nimic dinprelungirea celor doua licente GSM, spun fostii presedinti aiarbitrului telecom.

"Incadrarea acestei obligatii de plata este incerta. Ea poate ficonsiderata: taxa de prelungire licenta, taxa de licenta, taxaeliberare spectru", admite neclaritatea Ion Smeeianu, care a fostpresedinte al arbitrului telecom in perioada 2002-2005, adaugandinsa ca operatorii trebuie sa plateasca "ceva".

"Consider ca operatorii trebuie sa plateasca o taxa de licentapentru reinnoirea licentelor GSM", spune si Dan Georgescu, sefulinstitutiei in perioada 2005-2008. "Nu ar trebui sa mai plateasca otaxa de licenta, ci o taxa administrativa de prelungire avalabilitatii licentei", precizeaza si Liviu Nistoran -presedintele cu cel mai scurt mandat la varful arbitrului telecom(august 2008-martie 2009).

Insa daca este clar ca statul trebuie sa ceara bani de la Orangesi Vodafone pentru prelungirea licentelor GSM, cat ar trebui sa fievaloarea taxei? 75 de milioane de dolari cat in 1996?

Un milion de euro - cat a platit Romtelecom, spun reprezentantiiVodafone. Va stabili Guvernul, spune Catalin Marinescu, presedinteal arbitrului telecom din martie 2009.

Opiniile sunt diferite si in randul fostilor presedinti aiautoritatii de reglementare in comunicatii, care sunt de acord doarasupra faptului ca trebuie platita o taxa.

"Cred ca o limita minima de un milion de euro este suficientapentru acordarea acestor licente", spune Ion Smeeianu, precizandinsa ca odata cu suma minima operatorilor trebuie sa li se impunasi anumite obiective economice si sociale. "Aceasta limita de unmilion de euro acopera riscul scazut de neincasare de profit decatre stat pe perioada relicentiata, protejeaza statul de oeventuala acuzatie de discriminare, marcheaza valoarea economica aresursei limitate alocate si permite statului o lejeritatesuficienta de negociere a conditiilor de relicentiere (acoperireacu semnal a zonelor albe, valoarea investitiilor, pastrarealocurilor de munca, coparticiparea operatorilor la programe desustinere a zonelor si categoriilor sociale defavorizate)", explicaSmeeianu.

Dan Georgescu, care spune ca statul trebuie sa ia in calcul siprofitul net de 2,5 mld. euro realizat de Orange si Vodafone inRomania in perioada 2005-2008, propune o taxa reprezentand 50% dinvaloarea platita in 1996.

"Pentru stabilirea nivelului taxei trebuie luata in considerareprofitabilitatea operatorilor, dar si nivelul investitiilorviitoare. Mai trebuie avut in vedere si faptul ca, dupa 2012, arputea fi acordate licentele pentru servicii 4G si poate atunci otaxa mai mica ar facilita investitiile in noile retele", spune DanGeorgescu. "Ca opinie personala as sustine plata unei taxe de 50%din valoarea initiala, dar documentarea privind procedurile dinalte tari europene este de dorit. S-a platit initial suma de 50 demilioane de dolari pentru 10 ani si ulterior 25 pentru inca cinciani. Deci daca se vor prelungi licentele cu 15 ani ar fi vorba de50% din 75 de milioane de dolari", spune Georgescu, adaugand cabaza legala exista. "Noua legislatie in domeniu permite statuluiroman sa stabileasca prin hotarare de guvern taxa de licenta.Dreptul de prelungire a licentelor prevazut initial nu excludeposibilitatea platii unei taxe de licenta corespunzatoare unei noiperioade de 10-15 ani".

Liviu Nistoran sustine de asemenea plata unei taxe, insa propuneo alta valoare fata de predecesorii sai. "Taxa administrativa deprelungire a valabilitatii licentei ar trebui sa fie intre 5 si 10%din taxa initiala de licenta, fara costul eliberarii benzii,respectiv 2,5 pana la 5 milioane de dolari. Orice incarcare acosturilor de capital ale operatorilor se reflecta insa in pretulfinal catre utilizatori. Tinand cont de acest lucru as merge pe ovarianta minimala, respectiv 2 milioane de euro pentru fiecareoperator".

Toate aceste puncte de vedere urmeaza insa sa treaca prin"filtrul" Ministerul Finantelor, care va trebui sa avizeze deciziaGuvernului in ce priveste prelungirea licentelor GSM pentru Orangesi Vodafone. Finantele insista de regula pentru tarife mai mari,care sa asigure venituri la buget.

Guvernul si Autoritatea de Reglementare in Comunicatii isipropun sa ia o decizie in ce priveste licentele GSM pana la fineleacestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO