Business Hi-Tech

Gigantii IT se muta in regiuni mai ieftine

15.12.2003, 00:00 15



Mai multe companii de prim rang, printre care Google, SAP si Siemens au anuntat ca isi vor muta anul viitor operatiunile in locuri mai "ieftine", precum India, China sau chiar Europa de Est.



Daca popularul motor de cautare Google a decis sa aleaga deocamdata India, producatorul software german SAP se orienteaza spre China si India, iar Siemens a anuntat ca va muta productia de software in tari din Asia si Europa de Est. Principalul motiv? Reducerea costurilor de productie.





Google merge in India



Primul motor de cautare de pe Internet ca numar de utilizatori, Google a anuntat ca va descide un centru de cercetare in India, in apropiere de Bangalore, zona denumita deja "Silicon Valley al Indiei". Acesta este primul centru tehnic al companiei in afara granitelor SUA si va fi deschis la inceputul lui 2004, conform publicatiei The Wall Street Journal. "Avem nevoie de mai multi ingineri talentati. Este clar ca in India se afla un numar foarte mare de specialisti in computere", a declarat Wayne Rosing, un oficial al companiei Google.



Google are deocamdata doar doua centre principale, unul in Moutain View, California, si altul in New York si 21 de birouri de vanzari deschise in mai multe tari. Compania are aproximativ 1.000 de angajati, dintre care mai bine de jumatate sunt ingineri si personal tehnic.





SAP se extinde pe scara larga



Producatorul software german SAP a deschis recent birouri oficiale in Shanghai, China si Bangalore, India, ridicand la opt numarul de centre de dezvoltare a aplicatiilor software pe care le are peste hotare. Pentru moment, birourile din China vor ajuta la realizarea si perfectionara solutiilor de tip enterprise, in timp ce la centrul din India se vor dezvolta aplicatii pentru piata locala, unde SAP vrea sa isi tripleze afacerile in viitorul apropiat.



Laboratorul din Shanghai, care are 120 de angajati, a fost de fapt redeschis, pentru ca SAP a avut aici un centru care dezvolta aplicatii pentru piata locala. Acum insa, in China se vor dezvolta aplicatii pentru afaceri pe care SAP le va vinde in intreaga lume. Pentru dezvoltarea acestui centru pe termen mediu, investitiile SAP se vor ridica la 11,8 milioane de dolari pe an.



Investitia din India se ridica la 120 de milioane de dolari, pe urmatorii trei ani. Aici va fi cel mai mare centru regional SAP din Asia, cu peste 1.100 de angajati, spun oficialii companiei.





Siemens muta productia de software



Grupul german Siemens a anuntat de asemenea ca vrea sa-si dezvolte divizia de software, orientandu-se in acest sens spre tarile "mai ieftine". Aproape o treime din productia soft se va reorienta in aceste locatii, adica mai exact spre Europa de Est, India si China. "Nu a fost stabilit un calendar precis al evenimentelor", a apreciat Peter Gottal, purtator de cuvant al SAP.



Compania are in prezent 417.000 de angajati din care numai 170.000 in Germania. Conform surselor din cadrul companiei, peste 10.000 de posturi vor fi deschise pentru noii angajati din Europa de Est sau Asia.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO