Business Hi-Tech

Google ataca Microsoft pe noi piete, folosind chiar oamenii lui Bill Gates

23.09.2004, 00:00 18

Dupa listarea la bursa, Google incearca sa ia cei mai buni oameni de la gigantii americani IT. Google, compania care opereaza cel mai mare motor de cautare online, a inceput sa angajeze personal de la companii precum Microsoft si Sun, alimentand speculatiile cu privire la faptul ca vrea sa creeze un browser de Internet care sa intre in competitie directa cu ?invincibilul" Internet Explorer al gigantului Microsoft.
Google a angajat in ultimele saptamani sase specialisti de marca, cunoscuti in industria IT, care vor lucra la dezvoltarea unui browser web (program folosit pentru navigarea pe Internet) si, foarte posibil, a altor software-uri ce vor concura produsele dominante pe piata ale Microsoft, comenteaza presa internationala.
Joshua Bloch, unul dintre ?parintii" popularului limbaj de programare Java, a plecat de la Sun Microsystems pentru a deveni un ?Noogler", asa cum sunt numiti noii angajati de la Google. Alaturi de el, au mai venit patru tehnicieni care au contribuit la dezvoltarea browser-ului Microsoft Internet Explorer (IE), iar mai tarziu si-au fondat propria companie, scrie New York Post. Unul dintre ei, Adam Bosworth, este considerat a fi ?eminenta cenusie" nu doar a browser-ului IE, ci si a programului de baze de date Microsoft Access. In fine, cel mai recent transfer reusit de Google este Joe Beda, seful programului de dezvoltare a interfetei grafice pentru urmatorul sistem de operare Windows Longhorn, anuntat de Microsoft pentru anul 2006.
Google nu a facut nici un comentariu cu privire la valul de angajari spectaculoase, insa analistii spun ca aducerea atator talente la un loc ii va permite companiei sa rivalizeze cu Microsoft folosind chiar resursele acesteia, noteaza New York Post.
Speculatiile cu privire la aparitia unui browser Google sunt alimentate si de faptul ca, recent, presa americana a descoperit ca domeniul de Internet Gbrowser.com a fost rezervat de Google, la sfarsitul lunii aprilie.
James Governor, analist principal la compania Red Monk, a declarat ca l-ar surprinde daca Google nu ar lucra la un browser. El a spus ca, cel mai probabil, Google nu va produce un astfel de software de la zero, ci va prelua browser-ul Mozilla pe care il va modifica si il va dezvolta in maniera proprie.
Aceasta teorie este sustinuta si de initiativa Google, care a organizat luna trecuta o conferinta despre posibilele imbunatatiri ce pot fi aduse browser-ului open-source (ce poate fi folosit si modificat liber) Mozilla. Analistul James Governor sustine ca pe piata browserelor este loc destul pentru noi veniti, mai ales ca Microsoft a anuntat ca nu va mai produce Internet Explorer ca software de sine statator, ci il va integra in viitoarele versiuni ale sistemului sau de operare Windows, scrie ZDNet UK.
Cu toate acestea, istoria recenta a incercarilor de a destabiliza Internet Explorer-ul lui Microsoft a aratat ca nu este deloc un lucru usor. Netscape, Mozilla si Opera, nu au reusit sa taie prea mult din cota de piata a browser-ului lui Bill Gates. Conform unui studiu realizat de Refsnes Data, pe luna septembrie 2004 Internet Explorer are o cota de piata de 76%, urmat de Mozilla cu 16,6% si Opera cu 2,4%, in timp ce Netscape Navigator a fost cotat cu mai putin de 2%.
Allen Weiner, director de cercetare la compania Gartner, este de parere ca Google nu ar trebui sa se implice pe o piata noua, pentru ca i-ar distrage atentia de la principala sa activitate.
?Google este un motor de cautare, un provider de informatie. Nu este o companie de software.", a spus Weiner citat de ZDNet UK. El a mai spus ca este dificil sa faci bani dintr-un browser, in afara situatiei in care aduci pe piata ceva mult mai functional. Dupa parerea sa, piata nu are nevoie acum de un browser nou. ?Avem deja cateva alternative minunate, precum Firefox si Opera, dar ele nu au luat decat procente nesemnificative din piata celor de la Microsoft".
In schimb, reprezentantii companiei norvegiene Opera s-au aratat multumiti de faptul ca Google ar putea sa dezvolte un browser concurent. Pal Hvistendahl, vicepresedinte al Opera, a spus ca doreste cat mai multa competitie in acest domeniu, pentru a-i face pe oameni constienti de faptul ca exista o alternativa la programele Microsoft.
Analistii sunt de parere ca Google ar putea urmari chiar o strategie pe termen lung, si anume dezvoltarea conceptului de ?network computing", viziune care a fost prezentata in 1995 de Larry Ellison de la Oracle, dar care nu a fost pusa in practica pana acum. Pe scurt, acest model ar presupune ca utilizatorul obisnuit sa cumpere un computer foarte ieftin, fara putere de procesare sau spatiu de stocare mare, dar care sa se conecteze prin Internet la servere care sa-i puna la dispozitie spatiu si aplicatii software oricat de complexe. Un semn ca Google e interesata de acest concept este chiar recenta lansare a serviciului de e-mail Gmail, care ofera spatiu de stocare online de 1.000 MB, ceea ce reprezinta practic un hard disc virtual, comenteaza New York Post.



mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO