Business Hi-Tech

Google vaneaza ideile angajatilor

02.03.2004, 00:00 32

Cel mai popular motor de cautare de pe Internet, Google, mizeaza totul pe inovatie si le permite angajatilor sa petreaca o parte din timpul dedicat muncii pentru a nascoci noi tehnologii.
"Ii incurajam pe toti angajatii sa isi fructifice ideile si proiectele", a explicat unul dintre fondatorii companiei, Larry Page. El a spus ca ideile cele mai interesante, care pot fi puse in practica, sunt trecute pe o lista interna a celor mai tari 100 de proiecte, iar multe dintre ele sunt realizate in timp. "Le lasam aproximativ 20% din timpul dedicat muncii pentru astfel de proiecte", a declarat Page la conferinta Technologie, Divertisment si Design (TED), de la Monterey, in California.
Din aceasta lista de inovatii s-au nascut unele din cele mai populare facilitati oferite de Google. Chiar si sectiunea de stiri, care a fost lansata anul trecut si acum este folosita de majoritea internautilor interesati de informatii de ultima ora a fost intai o idee prezenta in "Top 100". La fel a fost si cel mai recent site lansat de Google, Orkut.com, care permite formarea de grupuri de prieteni in functie de interese comune si unde se pot inscrie numai prieteni "verificati", pentru a evita problemele.
Tot asa a fost creata aplicatia de cautare Google Desktop, care permite utilizatorului sa foloseasca motorul de cautare fara a fi obligat sa deschida fereastra de Internet Explorer. De altfel, a spus Page, cam toate facilitatile oferite de motorul de cautare au fost nascocite in urma unor propuneri individuale, doar detaliile fiind puse la punct in sedintele de brainstorming.
Tot la TED, fondatorii Google au mai dezvaluit cateva din secretele bucatariei interne a companiei. Sedintele se tin in camere special realizate, cu proiectoare digitale si ecrane incorporate in mobilier. Fiecare participant are un calculator si se foloseste un software dezvoltat de inginerii Google pentru stocarea informatiilor si pentru a transmite rapid date catre cei care nu au fost prezenti la reuniune.
Compania ofera si foarte multe facilitati angajatilor. De la pauza de masa, cu mancare, gatita de un celebru bucatar si cafea gratuita, angajatii se bucura de acces la sali de recreere, gradini cu terenuri de tenis si golf, sali de fitness si piscine. Google le ofera pana si masini de spalat pentru ca angajatii sa nu mai fie stresati de probleme casnice. De asemenea, toti angajatii beneficiaza de un concediu la schi in cabana companiei din Lake Tahoe.
Intrebat despre lansarea iminenta a ofertei publice a Google, pe care analistii o asteapta in a doua jumatate a acestui an, Page a reamintit ca, in nici un moment, compania nu a confirmat oficial aceste zvonuri din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO