Business Hi-Tech

Google Video incepe sa transmita emisiuni TV in direct pe Internet

28.09.2005, 18:46 43

Cel mai popular motor de cautare din lume isi extinde sistemul de cautare a clipurilor video pe Internet, Google Video, cu emisiuni transmise in direct, care pot fi urmarite pe calculator fara a fi descarcate pe hard-disc.

Serviciul debuteaza cu un serial de comedie care va fi transmis prin intermediul serverelor Google, de luni pana joi, zile in care este este difuzata emisiunea pe canalul de televiziune UPN, scrie presa americana.

"Everybody Hates Chris", care il are in rolul principal pe celebrul actor de comedie Chris Rock, a avut premiera la televizor saptamana trecuta si este emisiunea care va constitui cea mai importanta oferta de continut video a Google, relateaza Washington Post.

Noul serial va fi difuzat prin intermediul serviciului pe care gigantul de cautare pe Internet l-a lansat in luna ianuarie a acestui an, Google Video. Compania l-a imbunatatit pentru a permite utilizatorilor sa se uite la clipurile video direct pe Internet, pe site-ul Google, fara sa mai fie nevoiti sa le descarce mai intai pe calculator sau sa dispuna de programe software speciale pentru a putea deschide respectivele clipuri.

Astfel, motorul de cautare vrea sa intre in competitie cu rivalii Yahoo si divizia de Internet a Time Warner, America Online (AOL), ambele companii difuzand deja emisiuni proprii pe Internet. Cu toate ca "Everybody Hates Chris", serial despre copilaria actorului in Brooklyn ale carui episoade dureaza 21 de minute, nu este o productie proprie a Google, difuzarea acesteia prin intermediul Google Video va demonstra utilizatorilor ca serviciul, inca in versiune beta, nu este doar o colectie de clipuri video care nu aduce niciodata nimic nou, conform editiei online a Washington Post.

Google a semnat un acord cu postul de televiziune UPN pentru a avea dreptul sa difuzeze serialul pe Internet. Pana acum, cel mai mare motor de cautare din lume inregistra emisiuni difuzate la televizor, insa, din motive de drepturi de autor, acestea nu au fost niciodata difuzate pe Google. Compania a publicat doar imagini pe care le-a preluat din respectivele emisiuni, relateaza The Washington Post.

UPN spera ca, prin intermediul acestui contract, va reusi sa atraga si utilizatorii mai tineri care, din diferite motive, prefera sa se uite la emisiuni pe Internet si care nu au avut ocazia sa urmareasca premiera emisiunii la televizor.

Pentru a preveni insa redistribuirea emisiunii pe alte site-uri de pe Internet, UPN si Google au fost de acord sa difuzeze programul doar la cerere, si nu ca si clip care poate fi descarcat si salvat in calculatorul utilizatorilor, scrie Washington Post.

"Incercam in permanenta sa venim cu noi metode de a oferi utilizatorilor continut prin Internet", a precizat Peter Chane, product manager in cadrul diviziei video a Google. "Prin Google Video, utilizatorii au posibilitatea sa se uite la scurte clipuri video, dar in acelasi timp, acestia pot sa si adauge clipuri pe care noi sa le adaugam in baza de date si sa le oferim si altor utilizatori", a explicat el. In plus, Google urmareste sa se extinda si pe partea de cautare pentru a reusi sa atraga si sa-si mentina utilizatorii.

Din acest motiv, compania a anuntat ca a triplat numarul de site-uri in care sunt efectuate cautarile, in incercarea de a-si pastra pozitia pe piata, asa cum este cunoscut, de cel mai mare motor de cautare din lume, scrie presa internationala.

In acelasi timp, compania va inceta sa mai afiseze pe site-ul Google numarul de rezultate gasite in urma unei cautari, ci va oferi utilizatorilor posibilitatea sa compare rezultatele gasite pe Google cu cele de pe Yahoo, in urma aceleiasi cautari, relateaza presa internationala. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO