Business Hi-Tech

Google: Vrem sa depasim General Electric ca valoare de piata

28.07.2004, 00:00 16

Cel mai popular motor de cautare pe Internet, Google, a ales un sistem de pregatire a listarii la bursa special pentru a obtine cea mai mare valoare posibila, spun analistii citati de cotidianul american Washington Post.
Compania a anuntat ieri pretul estimativ al actiunilor, intre 108 si 135 de dolari pentru fiecare titlu, simbolul la bursa urmand sa fie GOOG. Google a ales "licitatia olandeza" special pentru a depasi General Electric ca valoare de piata si are sanse sa devina cea mai valoroasa companie din lume, a apreciat un analist. In acest moment, General Electric este cea mai mare companie la nivel mondial, cu o valoare de piata de 328,5 miliarde de dolari.
Listarea Google, cel mai asteptat eveniment din lumea IT de dupa crahul dot-com, a trezit insa si suspiciunile autoritatilor si ale traderilor cu experienta. Acestia spun ca raportul dintre pretul actiunii si indicele de profitabilitate (profitul impartit la numarul de actiuni emise) trebuie sa fie in jur de 20. Ori in cazul Google, raportul ajunge la 150, ceea ce aminteste de epoca de glorie a Internetului, in care orice companie din domeniu era automat listata la bursa cu preturi enorme, care insa nu aveau acoperire reala.
Daca listarea se face al pretul maxim, de 135 de dolari pe actiune, valoarea pachetului scos la vanzare ar putea ajunge la 32 de miliarde de dolari, cu vreo 10 miliarde peste valoarea actuala a pachetului tranzactionat al General Electric, dublu decat cel al Amazon, dar aproape de valoarea pachetul de actiuni Yahoo. In acest caz, fondatorii companiei, Serghei Brin si Larry Page vor urca rapid in topul miliardarilor lumii, fiecare detinand 15,5% din actiunile Google.
Valoarea de piata pare insa enorma prin prisma rezultatelor oficiale facute publice de Google. In primele sase luni ale 2004, motorul de cautare a avut incasari de 1,4 miliarde dolari, iar profitul s-a cifrat la 143 de milioane $. Spre comparatie, General Electric a avut incasari de 70,3 miliarde $ si un profit de 7,16 miliarde de dolari.
Oricum, listarea la bursa a Google ii va imbogati peste noapte pe cei care au investit in companie inainte de crahul dot-com, precum celebrul fond de investitii ventures, Sequoia Capital. Serghei Brin si Larry Page au anuntat ca intentioneaza sa vanda fiecare cam 1 milion de actiuni din stocul propriu, ceea ce le va aduce cu siguranta peste 100 de milioane de dolari. Profesorul lor din facultate, care i-a ajutat sa puna pe picioare afacerea, David Cheriton, a anuntat ca va vinde aproximativ 340.000 de actiuni, cu alte cuvinte va obtine peste 40 de milioane de dolari. Standford University va vinde de asemenea la primele tranzactionasi aproximativ 185.000 de actiuni pentru mai bine de 20 de milioane de dolari.
Printre actionarii companiei se numara si cel mai mare rival, Yahoo, care a anuntat deja ca vrea sa vanda aproximativ 550.000 de titluri Google pentru peste 66 de milioane de dolari. De asemenea, America Online scoate la bataie aproape 750.000 de titluri ale Google, cu alte cuvinte 10% din totalul pachetului pe care il detine.
Perkins Caufield & Byers si Sequoia Capital intentioneaza de asemenea sa vanda cam 10% din pachetul detinut la Google, ceea ce inseamna ca fiecare va incasa peste 250 de milioane de dolari. Fondurile de investitii au ajutat Google dupa lansarea companie cu aproximativ 2 milioane de dolari fiecare.
In total, 24,6 milioane de actiuni vor fi puse la vanzare, aproximativ 9% din pachetul de actiuni al companiei. Principalul competitor, Yahoo, a scos pana acum la vanzare peste un miliard de actiuni pana acum. "Cu un numar atat de mic de actiuni scoase pe piata se pot face diverse aranjamente. Va fi un stoc foarte fluctuant. Investitorii individuali ar trebui sa aiba grija", a spus un analist.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO