Business Hi-Tech

Greii Hollywood-ului intra pe Internet

20.08.2001, 00:00 15



Cinci mari case de productie de la Hollywood vor forma un joint-venture pentru a inchiria filme pe Internet, infomeaza editia online a cotidianului New York Times.

Serviciul, care va fi disponibil numai pentru "internautii" care se pot conecta la web la viteze mari, este o incercare din partea studiourilor cinematografice de a preintampina problemele de genul celor pe care pirateria le-a cauzat, spre exemplu, industriei producatoare de muzica.

"Cred ca majoritatea consumatorilor considera ca drepturile de autor au o valoare iar daca mai au la dispozitie si un mijloc de plata prin Internet atunci vor fi dispusi sa plateasca contravaloare muncii celor care au realizat filmele", a declarat Yair Landau, presedintele companiei Sony Pictures Digital Entertainment.

Alianta este privita totodata de specialistii din industria cinematografica drept un prim pas catre perioada in care consumatorul va putea viziona orice film doreste oricand. Initial, filmele vor fi disponibile numai pentru copierea de pe Internet pe calculatorul personal sau pentru vizionarea la televizorul conectat la web.

Asa-numitele servicii "video-on-demand" (vizionarea de filme la cerere) vor implica in viitor televiziunea prin cablu sau alte sisteme de trasmitere a semnalurilor video.

Cele cinci studiouri care vor deveni partenere in noul joint-venture sunt si cele mai rasunatoare nume de la Hollywood: MGM, Paramount Pictures, Sony Pictures, Warner Brothers si Universal Pictures. Ca absente notabile se remarca Disney si 20th Century Fox. Surse apropiate concernului Disney sustin ca acesta va anunta in maximum zece zile lansarea propriului serviciu de inchiriere de filme online. Alte zvonuri confirma si intentia celor de la Fox de a lansa un serviciu similar.

Oficiali ai Moviefly, o divizie creata de Sony pentru a furniza infrastructura tehnica a noului joint-venture, anuntasera inca de la inceputul acestui an ca intentioneaza sa "iasa" pe Internet cat mai curand posibil. Proiectul a fst amanat insa cu cateva luni in speranta cointeresarii mai multor studiouri.

"Un astfel de proiect este foarte scump iar cu cat se aduna mai multe studouri cu atat costurile care ii revin fiecaruia sunt mai mici", explica Jack Waterman, presedintele diviziei de televiziune cu plata a Paramount Television Group.

Alianta va avea si un sef care va fi ales insa peste cateva luni. Acesta la randul sau va desemna un numar de reprezentanti pentru fiecare studio in parte. Cea mai incitanta etapa in realizarea serviciului de inchiriere online a filmelor va fi testarea sistemului pentru a se verifica astfel daca respecta sau nu gradul de securitate promis de oficiali.

Serviciul va fi lansat pe piata cel mai devreme la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2002, data la care iubitorii de filme vor putea copia de pe Internet peste 100 de filme. Sarcina selectarii produselor cinematografice si a fixarii tarifelor pentru copierea fiecarui film va reveni studiourilor. Casele de productie care nu fac parte din joint-venture vor putea include si ele propriile filme in arhiva site-ului.

Fiecare film va avea in medie 500 MB. Un utilizator cu conexiune rapida la Internet il va putea copia in 20-40 de minute. Oficialii studiourilor estimeaza ca in prezent exista cam zece milioane de locuinte care au conexiune in banda larga la Internet, la care se adauga alte 35 de milioane de "ecrane" existente in birouri si colegii.

Filmul copiat va ramane pe hard-discul computerului pentru 30 de zile dar se va autosterge in 24 de ore de la prima vizualizare. In aceste 24 de ore persoana care a inchiriat filmul il poate revedea de cate ori doreste si va putea actiona toate functiile tipice unei vizionari de caseta video sau DVD.

In lansarea unui film, studiourile urmeaza un "itinerariu". Mai intai apare pe piata varianta pentru cinematografe, apoi cea pe caseta video, DVD, urmand versiuni pentru posturile de televiziune cu plata, prin cablu si abia apoi pentru televiziunile traditionale.

Oficiali ai catorva studiouri implicate in proiect au dezvaluit faptul ca versiunile filmelor pentru Internet vor fi disponibile la cateva luni dupa lansarea la cinematografe si dupa inceperea comercializarii lor pe DVD-uri.

Data fiind aceasta ipoteza este interesant de observat cum va afecta noul serviciu pirateria din acest domeniu. Fapt iarasi foarte cunoscut este ca filmele piratate disponibile pe Internet sunt copii ale ultimelor aparitii pe piata cinematografica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24