Business Hi-Tech

Greve la fabricile iPhone 5 din China

Greve la fabricile iPhone 5 din China

AFP/Mediafax Foto

Autor: Iuliana Enache

08.10.2012, 00:00 1734

Mii de salariaţi au intrat în grevă vineri într-o fabrică a grupului taiwanez Foxconn din China, care produce componente pentru iPhone 5, a anunţat sâmbătă o organizaţie pentru apărarea drepturilor sociale, relatează AFP.

Gigantul taiwanez a fost afectat în ultimii ani, în uzinele din China, de o serie de sinucideri. Luna trecută, una dintre uzinele sale a fost închisă în urma unor violenţe între paznici şi muncitori în care au fost implicaţi 2.000 de angajaţi şi 5.000 de poliţişti.

Activitatea la fabrica din Zhengzhou (centrul Chinei) a încetat vineri după ce conducerea a crescut calitatea produselor şi le-a cerut salariaţilor să muncească într-o zi liberă, a anunţat organizaţia China Labour Watch, al cărei sediu se află la New York.

"Această grevă rezultă din faptul că muncitorii sunt supuşi unei presiuni prea mari", a declarat directorul China Labour Watch, Li Qiang, într-un comunicat.

"Potrivit salariaţilor, numeroase linii de producţie a iPhone au fost paralizate întreaga zi în mai multe clădiri ale fabricii", arată comunicatul. La grevă au participat între 3.000 şi 4.000 de angajaţi, potrivit aceleiaşi surse care nu a precizat însă câţi angajaţi are fabrica. Foxconn are în total peste 1 milion de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO