Business Hi-Tech

IBM inaugureaza in iunie primul cartier inteligent

10.04.2003, 00:00 19

International Business Machines (IBM) a anuntat ca participa la construirea in localitatea Village at Tinker Creek (Roanoke, Virginia) a primul cartier format din "case inteligente", pe care proprietarii le vor putea controla in intregime cu ajutorul Internetului, anunta PC World.
Toate echipamentele electrocasnice, lumina, aerul conditionat, sistemul de incalzire si sistemele de securitate vor putea fi monitorizate si controlate de pe o singura pagina de web, din fotoliul de la birou sau din masina, a explicat un responsabil al companiei. Mai mult, un eventual spargator, care va declansa alarma, va putea fi urmarit cu camerele de luat vederi chiar de catre politistii care se indreapta spre locul infractiunii. Detinatorul unei astfel de case va putea verifica cand ajunge la serviciu daca a uitat usa garajului deschisa si va putea sa o si inchida automat.
Nu va lipsi nici un serviciu special de protectie in caz de incendiu, iar intreaga comunitate va dispune de asemenea de un portal de Internet unde se vor putea afla ultimele noutati si barfe din cartier.
Pretul nu este de loc piperat, daca luam in calcul toate facilitatile, sistemele electronice costand cu totul 3.500 de dolari pentru fiecare casa. Facilitatile "electronice" au sporit interesul pe piata imobiliara si implicit pretul caselor, care va ajunge la 200.000 de dolari bucata, apreciaza PC World. Constructorul, compania Commonwealth Builders, a anuntat ca lucreaza la 170 de case, care vor avea cate 3 sau 4 dormitoare, la alegere. Pe viitor, clientii vor putea sa aleaga fiecare utilitate la care vor sa aiba acces. Centrul de control - botezat Residential Services Gateway- poate fi pe viitor imbunatatit, atat ca parte de software, cat si ca echipamente, pentru a suporta si multe conexiuni pentru diverse utilitati casnice.
Pentru realizarea echipamentelor, IBM a apelat la doua firme asiatice, CP Technology din Taiwan si Shanghai General Electronics din China, care dezvoltau astfel de solutii pentru clientii particulari. Este totusi pentru prima oara cand toate aceste tehnologii sunt puse sub acelasi acoperis si prezentate clientilor in cadrul unei oferte comune.
Primele case din Village at Tinker Creek vor fi scoase la vanzare la sfarsitul lunii iunie, iar IBM a declarat ca are proiecte similare in mai multe tari, inclusiv Franta.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO