Business Hi-Tech

Un nou proiect RO-NET. Guvernul aprobă o schemă de finanţare de 94 mil. euro din PNRR pentru a ajuta operatorii de telecom să dezvolte reţele de fibră optică sau 5G în 945 de localităţi unde serviciile de comunicaţii au o calitate scăzută. Poate aplica orice operator, cu o vechime de minim 3 ani

Autor: Adrian Seceleanu

09.05.2024, 14:30 238

Guvernul a aprobat o schemă de finanţare de aproape 100 mil. euro, cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru dezvoltarea de reţele de comunicaţii fixe sau mobile de mare viteză în aproximativ 1.000 de localiităţi cu acces la servicii de o calitate scăzută, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

„Aprobăm azi o investiţie majoră, de aproape 100 de milioane de euro, prin care vor fi dezvoltate conexiuni pentru internet de mare viteză în aproximativ 1000 de localităţi din ţară. Prioritate vor avea unităţile şcolare, bibliotecile, unităţile medicale şi instituţiile publice. De asemenea, vor fi vizate şi acele comunităţi unde nu există internet iar reţelele fixe ori mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate”, a afirmat Marcel Ciolacu.

România a mai derulat în trecut un proiect din fonduri europene pentru dezvoltarea de reţele în aşa numitele „zone albe”, cu acoperire slabă sau lipsă a serviciilor de comunicaţii, a cărui implementare s-a prelungit cu ani de zile faţă de termenele iniţiale pe fondul problemelor generate de activităţi birocratice - obţinere de autorizaţii, semnarea recepţiei pentru lucrări etc. Proiectul, demarat în 2011 şi lansat în 2014, a fost câştigat de fostul grup de comunicaţii fixe şi mobile Telekom România (spart în bucăţi ulterior de nemţii de la Deutsche Telekom şi scos la vânzare - divizia fixă fiind achiziţionată de Orange, în timp ce vânzarea diviziei mobile este în derulare).  Pe durata implementării proiectului reprezentanţii Telekom şi cei ai Ministerului Comunicaţiilor au intrat în numeroase conflicte în legătură cu proiectul, cele două părţi acuzându-se reciproc de întârzierea finalizării lui. Proiectul a fost finalizat abia în 2022.

Noul proiect are o abordare diferită, respectiv lucrările nu sunt atribuite unei singure entităţi.

Principalele elemente ale noului proiect sunt, conform documentelor guvernamentale:

  • „Viteza minimă va fi de cel puţin 100 Mbps, cu posibilitatea creşterii acesteia în viitor, iar reţelele vor fi FTTB/H/ sau 5G.  
  •  Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a publicat în data de 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiţia 11 din Componenta 7 – Transformare Digitală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „Implementarea unei scheme de sprijinire a utilizării serviciilor de comunicaţii prin diferite tipuri de instrumente pentru beneficiari, cu accent pe zonele albe”. Investiţia prevede alocarea sumei de 94 milioane de euro pentru dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în comunităţi din ţară unde nu există internet sau reţelele fixe/mobile sunt insuficiente. Investiţia este esenţială pentru a reduce decalajele dintre mediul urban si rural, iar şcolile, dipensarele, bibliotecile, dar şi toţi cetăţenii din aceste localităţi să aibă şanse egale să se conecteze, printr-un singur click, cu întreaga lume.
  • Ghidul solicitantului a fost publicat pe site-ul MCID, la adresa https://www.mcid.gov.ro/programe-europene/pnrr/c7/, împreună cu toate condiţiile de finanţare pentru cel puţin 945 de localităţi din ţară. Apelul investiţiei este competitiv, urmând să fie deschis pentru depunerea aplicaţilor în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro începând cu data de  26 iunie 2024, pentru o perioadă de 30 de zile.
  •  Pot depune proiecte întreprinderi de orice dimensiune (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii sau mari), inclusiv prin parteneriate, care la data depunerii cererii de finanţare sunt notificate la ANCOM ca furnizori de comunicaţii electronice de cel puţin 3 ani.
  •  Obiectivele specifice ale apelului de proiecte se împart în două măsuri de investiţii prioritare, în funcţie de gradul de acoperire la internet: 
  • a) Prioritate absolută (P1) – acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză (minim 100 mbps) a localităţilor rurale albe, nedeservite cu reţele fixe şi nedeservite cu reţele mobile 4G sau 5G (pentru cazul în care se vor implementa reţele 5G, conform prevederilor art. 52a din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, dar în care există cerere latentă şi/sau inductori socioeconomici (şcoală, grădiniţă, dispensar, instituţie publică etc);
  • b) Prioritate subiacentă (P2) – Acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză a localităţilor rurale insuficient deservite cu reţele fixe (şi nedeservite cu reţele mobile 4G sau 5G, pentru cazul în care se vor implementa reţele 5G, conform art. 52a din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, în care trebuie îmbunătăţite vitezele astfel: - Pentru localităţile în care există reţele fixe cu viteză < 30 Mbps, viteza de descărcare a noilor reţele va fi de minim 100mbps, - Pentru localităţile în care există reţele fixe cu viteză de download 30-100 Mbps, viteza de descărcare a noilor reţele va fi de minim 300mbps.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO