Business Hi-Tech

In doua luni, Cosmote trece la net mobil de mare viteza in toate orasele mari, spun chinezii de la ZTE

In doua luni, Cosmote trece la net mobil de mare viteza in toate orasele mari, spun chinezii de la ZTE
02.02.2010, 23:10 142

Cosmote, numarul trei de pe piata locala de telefonie mobila,isi va majora de cateva zeci de ori viteza de acces mobil lainternet oferita clientilor odata cu lansarea serviciilor 3G laviteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps in cele maimari orase din Romania, potrivit unui anunt al companiei chinezeZTE, care sustine ca ii va furniza operatorului echipamentelenecesare.

Compania chineza ZTE, care era furnizorul de echipamente detelecomunicatii al Telemobil (Zapp) - companie cumparata anultrecut de Cosmote, va construi o retea UMTS pentru Cosmote Romania,care va facilita trecerea operatorului de la standardele GSM/UMTS(3G) la HSPA+ si LTE (a patra generatie - 4G), care permit vitezemai mari. "Pana in luna martie a acestui an, ZTE va ajuta Cosmotesa lanseze servicii HSPA+, oferind servicii de date de mare vitezain toate marile orase din Romania. In acelasi timp, solutiile ZTEde modernizare a retelei (...) vor asigura servicii continue, cuperturbari minime pentru actualii utilizatori ai retelei", potrivitunui comunicat al companiei chineze, citat de Mediafax.

O extindere de o asemenea amploare a infrastructurii Cosmote arnecesita investitii de zeci de milioane de euro.

Oficialii Cosmote Romania nu au comentat, pana la inchidereaeditiei, datele anuntate de compania chineza. O confirmare acalendarului ZTE ar insemna ca operatorul elen si-ar extinde ofertade servicii de net mobil intr-un ritm mai agresiv decat lideriipietei, din punct de vedere al numarului de localitati acoperite cunet de mare viteza. Zapp anuntase in 2009 ca va lansa servicii denet mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps in Bucuresti, insacompania nu a oferit efectiv serviciul, pentru ca nu a avut inoferta modemuri compatibile cu aceste viteze. In acest momentVodafone este singura companie locala care ofera comercial internetmobil la viteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps.

Prin reteaua de telecomunicatii HSPA+, vitezele de incarcare(upload) cresc, de asemenea, de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,7Mbps.

Grupul Cosmote, cel mai mare operator de telefonie mobila dinGrecia, a lansat de asemenea impreuna cu ZTE, in iulie 2009,servicii de internet mobil cu o viteza de descarcare

(download) a datelor de 21,6 Mbps. Viteza de incarcare (upload)a datelor obtinuta prin intermediul modemului ZTE ajunge la 5,76Mbps.

Modemul ZTE este compatibil cu retelele de date HSPA+ si includede asemenea suport pentru conectarea unui card de memorie MicroSDcu o capacitate de pana la 8 GB de date. Modemul este compatibil cusistemele de operare Windows XP/ Vista, distributii Linux si Mac OSX. ZTE este, din luna ianuarie a anului 2008, furnizorul oficial deechipamente de telecomunicatii al Telemobil. ZTE a colaborat cuZapp si pentru extinderea retelelor CDMA/450 MHz si 3G/2.100MHz.

Telemobil a fost cumparata anul trecut de Cosmote Romania, carea platit 61 de milioane de euro pentru actiunile companiei si apreluat totodata datorii si alte obligatii financiare in valoare de146 de milioane de euro. Achizitia a fost finalizata in lunanoiembrie.

Cosmote Romania este o subsidiara a companiei elene detelecomunicatii mobile Cosmote, care face parte din grupul OTEGrecia. OTE mai detine in Romania compania Romtelecom si reteaua demagazine Germanos, cu profil IT&C. Compania si-a relansatoperatiunile din Romania in anul 2007.

Producatorul chinez de echipamente ZTE estima pentru 2009venituri de 50 de milioane euro. Compania semnase contracte cuOrange, Vodafone, Cosmote, Zapp sau Euroweb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO