Business Hi-Tech

Încă o amânare în dosarul licenţelor Orange şi Vodafone: taxa de prelungire va fi de 6,4 mil. euro pe un an

Încă o amânare în dosarul licenţelor Orange şi Vodafone: taxa de prelungire va fi de 6,4 mil. euro pe un an

Reprezentanţii marilor operatori telecom au stat câteva minute de vorbă în faţa sediului ANCOM înainte de a participa la şedinţa Consiliului Consultativ organizată joi de arbitrul telecom, începând cu ora 9,30.

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

23.12.2011, 00:07 2189

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amânat cu încă o săptămână - de această dată la solicitarea operatorilor - luarea unei decizii în ceea ce priveşte prelungirea licenţelor GSM ale Orange şi Vodafone, care expiră pe 31 decembrie.

Amânarea a fost stabilită în cadrul unei şedinţe care a avut loc joi dimineaţă la sediul ANCOM şi la care au participat reprezentanţi ai marilor jucători de pe piaţa de comunicaţii.

ANCOM va emite practic decizia care le va permite Orange şi Vodafone să ofere legal celor 18 milioane de clienţi servicii telecom pe data de 28 decembrie, cu 3 zile înainte ca acestea să expire şi în condiţiile în care vineri ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care este modificată legislaţia telecom, potrivit unor surse de pe piaţă. Documentul adoptat de Guvern creează pentru ANCOM cadrul legal de prelungire a licenţelor.

Autoritatea de reglementare intenţionează să prelungească licen­ţele Orange şi Vodafone cu încă un an şi a propus Guvernului să impună o taxă de 6,4 milioane de euro pentru prelungirea cu un an a licenţelor Orange şi Vodafone. Taxa va fi achitată de fiecare operator. Decizia finală în ce priveşte cuantumul taxei este la latitudinea executivului.

Mobilrom şi Mobifon, actualele Orange şi Vodafone, companiile care au lansat în 1997 telefonia mobilă în sistem GSM în România, au plătit 75 mil. dolari pentru a obţine licenţa de operare pe o perioadă de 15 ani, care expiră în câteva zile.

Licenţa Cosmote, numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă, a fost obţinută în anul 1998 pe o durată de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari, şi va expira pe 5 aprilie 2014. RCS&RDS şi Telemobil (achiziţionat de Cosmote) plătesc fiecare câte 35 de milioane de dolari pentru licenţele 3G în frecvenţa de 2100 MHz, obţi­nute în 2006.

La finalul întâlnirii de joi de la sediul ANCOM, care a durat aproximativ o oră şi jumă­tate, reprezentanţii com­paniilor şi ai autorităţii de reglementare nu au făcut declaraţii.

Singura comunicare oficială a ANCOM pe acest subiect a fost mesajul prin care a fost anulată conferinţa de presă a preşedintelui instituţiei, Cătălin Marinescu, care rămăsese fără obiect în condiţiile în care decizia privind licenţele nu a fost adoptată. "Ca urmare a cererii operatorilor de a amâna discutarea şi adoptarea deciziei privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe de 900 şi 1800 MHz pentru data de 28 decembrie 2011, ANCOM este nevoită să anuleze conferinţa de presă programată."

Vor exista probleme în furnizarea servici­ilor de telefonie mobilă de la 1 ianuarie de către Orange şi Vodafone, cei mai mari ju­cători de pe piaţă - cu peste 18 milioane de clienţi, în condiţiile în care detaliile prelungirii licenţei nu sunt stabilite încă prin acte legal valabile? ANCOM a asigurat în mai multe rânduri că nu vor exista asemenea probleme.

Reprezentanţii Orange au precizat că "vor continua să ofere servicii", în timp ce oficiali ai Vodafone au precizat că se aşteaptă ca statul să ia măsurile necesare pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

"Conform legislaţiei în vigoare, companiile telecom nu pot opera fără licenţă. Suntem convinşi că autorităţile vor lua măsurile necesare astfel încât să putem continua să oferim servicii, fără niciun risc, de la 1 ianuarie 2012", au declarat reprezentanţii Vodafone.

Reprezentanţii ANCOM şi ai operatorilor au discutat ieri, cel mai probabil, şi în legătură cu propunerea făcută de autoritatea de reglementare ca Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul pe care îl deţin în frecvenţa de 900 MHz. Operatorii au contestat termenul de un an în care ar trebui să respecte decizia, susţinând că vor înregistra costuri foarte mari. Potrivit unor surse de pe piaţă, costurile celor doi operatori ar depăşi 100 mil. euro, iar în oraşe companiile ar fi nevoite să instaleze de două sau trei ori mai multe antene. Reprezentanţii ANCOM şi ai operatorilor nu precizat dacă au abordat ieri acest subiect. Reprezentanţii Orange şi Vodafone au precizat că se aşteaptă ca o clarificare a acestei situaţii să se regăsească "în decizia pe care ANCOM o va face publică la 28 decembrie".

Săptămâna viitoare ANCOM este aşteptată să ofere detalii şi în legătură cu modalitatea prin care intenţionează să scoată la vânzare licenţele pentru spectrul radio din benzile de frecvenţă de 900 şi 1800 MHz, pe o perioadă de zece ani. Potrivit datelor de pe piaţă, licitaţia ar urma să includă întreg spectrul radio utilizat în prezent de operatorii de telefonie mobilă în benzile de frecbenţă de 900 şi 1800 MHz şi ar urma să fie organizată în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO