Business Hi-Tech

Inchiriati si apoi descarcati de pe Internet filmul preferat

15.09.2004, 00:00 20



Americanii au gasit inca un mod in care spun adio discurilor: o companie specializata in inchirierea de filme a anuntat ca filmele vor putea fi descarcate direct de pe Internet.



Industria filmului, ca si cea muzicala si de comunicatii, devine din ce in ce mai dependenta de Internet. Costul unei inchirieri online este intre 3 si 5 dolari. Dupa ce ati selectat filmul dorit, acesta incepe sa se descarce instantaneu si nu trebuie sa asteptati pana este copiat complet in PC-ul dumneavoastra: vizionarea incepe imediat. Totusi in acest format (cu vizionare imediata) nu aveti acces la toate comenzile si optiunile unui DVD clasic, pentru aceasta trebuie sa asteptati ca filmul sa se descarce complet, lucru care depinde de viteza conexiunii la Internet dar in general nu depaseste 2 ore.



Aceasta piata are inca un potential destul de redus pentru ca nu sunt multi consumatori care sa aiba sistemul audio video gandit pe baza PC-ului si conexiunii Internet. de asemenea, nu sunt inca foarte multi cei care au o conexiune la Internet care le-ar permite sa descarce filme la calitatea oferita de DVD (un singur film ocupa cativa GB).



Potentialii utilizatori ai noului serviciu sunt cei care zboara pe rute transcontinentale si vor sa vizioneze un film pe laptop sau studentii care oricum petrec foarte mult timp in fata calculatorului, se arata in studiul realizat de Wall Street Journal.



Analistii citati de cotidianul american sunt de parere ca potentialul pietei de video-download este imens, pentru ca majoritatea oamenilor vor sa vada un film doar o data si de aceea le este foarte convenabil sa-l inchirieze. Pentru ei nu mai conteaza daca platesc cativa dolari in plus, care pot dubla pretul unui DVD normal, dar prin aceasta sunt scutiti de un drum pana la magazinul de inchirieri si pot incepe vizionarea imediat ce au selectat filmul dorit.



In prezent lanturile de magazine specializate in inchirieri si atrase de perspectiva incarcarii filmelor pe Internet, precum Movielink sau CinemaNow, au legaturi puternice cu studiourile de la Hollywood, lucru care face ca oferta lor sa fie la fel de omogena ca a marilor companii specializate in vanzarea de DVD-uri, dar isi adauga un plus de exclusivitate care ii costa de fapt doar incarcarea pe un server a acestor filme.



Dar chiar de acum, cand lansarea acestei game de servicii este in plina expansiune, exista aspecte din cauza carora consumatorii tind sa devina iritati. Primul se refera la regulile foarte drastice anti-piraterie care vin atasate acestui serviciu de download si care dicteaza cum anume va fi vizionat acel film. De cele mai multe ori nu puteti vedea filmul decat folosind PC-ul care a fost folosit in procesul de descarcare. Dupa descarcare desi aveti la dispozitie o luna pentru vizionare, iar din momentul in care ati inceput vizionarea va bucurati de acest privilegiu numai timp de 24 de ore.



Al doilea aspect se refera la dreptul de a avea cea mai buna calitate a imaginii si sunetului. Formatul DVD este compresat pentru a "inghesui" cat mai multa informatie in fisiere cat mai mici. Noul format, gandit pentru download, este si mai mult compresat iar rezultatul, desi nu prezinta pierderi mari de calitate, poate fi diferentiat de un DVD normal, mult mai usor decat de exemplu o melodie inregistrata dupa un original dar la o rata mai mare de compresie.



Compania Movielink este pe drumul cel bun in rezolarea problemei compresiei, oferind doua formate de calitate, cel de-al doilea necesitand un timp mai mare de transfer si ocupand un spatiu mai mare pe computer din pricina calitatii ridicate care isi cere tributul.



Insa, problema cea mai mare a unui astfel de serviciu este alta: priviti paradoxul tehnologiei in toata splendoarea lui: putem sa trimitem un semnal digital la mii de kilometri, printr-o mare varietate de fire, fibre sau pe calea aerului, dar inca nu putem trimite acelasi semnal sa spunem pe o distanta de 10 metri, din computerul personal pe ecranul televizorului din living.



Analistii spun ca, pana cand consumatorii nu vor depasi aceasta stare de fapt, o piata bazata masiv pe download si retele va fi mereu in asteptare. In esenta aceasta este o problema de "cat de trendy este livingul nostru", pentru ca tehnologia poate sustine aceasta migratie si acum depinde doar de consumatori sa-si schimbe stilul si sa integreze mai toate produsele de entertainment din locuinta intr-o retea simplu de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO