Business Hi-Tech

Indienii care invart pe degete lumea IT

24.03.2004, 00:00 178



Doua companii de servicii IT din India care nu ocupa mai mult de cinci procente din piata globala au reusit sa puna americanii pe ganduri, concurand chiar si cele mai mari firme de profil de pe continentul nord-american. Infosys si Wipro sunt cele doua nume. Ce au ele in comun? Au ajuns la incasari de un miliard de dolari pe an si la o valoare de piata in jurul a 10 miliarde $ si i-au adus pe cei doi proprietari ai lor, Narayana Murthy si, respectiv, Azim Premji, in pozitia unora dintre cei mai bogati oameni din lume. Premji si-a facut loc chiar pe listele revistei Forbes.



De anul trecut, Infosys si Wipro nu mai fac singure cartile in industria serviciilor IT din India caci, dupa recesiune si-a revenit si actorul cu numarul trei, HCL Technologies, mai vechi concurent al celor doua. Performantele de anul trecut l-au readus si pe seful companiei, Shiv Nadar, in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume. In urma lor vin alte trei companii indiene, specializate in outsourcing si solutii software, succesul lor dand nastere la un adevarat mit legat de industria IT din India. Satyam, Patni Computer si Tata Consultancy incearca sa tina pasul, asigurandu-si contracte de sute de milioane de dolari.



In materie de povesti de succes, India are istorii la fel de suprinzatoare precum gigantii IT americani, de la garajul in care a pornit Apple si pana la dormitorul lui Dell. Patronul Infosys, Narayana Murthy, a fost candidat la presedintia Indiei, iar proprietarul Tata Consultancy, Ratan Tata, are un grup de 300 de firme din diferite domenii. Seful Infosys, Azim Premji, considerat cel mai bogat om din India, este un miliardar excentric: nu a vrut sa-si cumpere un avion particular sau de serviciu si calatoreste frecvent cu liniile aeriene comerciale. Cert este ca pe piata dominata de IBM Global Services si Electronic Data Systems (EDS) concurenta se ascute, iar indienii au toate sansele sa le fure o felie destul de mare veteranilor.





Infosys, de la 250 de dolari la 10 miliarde $



Narayana Murthy s-a decis sa intre in afaceri cu numai 250 de dolari in buzunar, acum 23 de ani, reusind in timp sa construiasca un imperiu tehnologic cu o valoare estimata la 10,1 miliarde de dolari. Compania sa, Infosys, are incasari anuale de peste un miliard de dolari pe 2003 si se afla in primele 1.400 de companii IT din lume, conform revistei Forbes. Cu popularitatea pe care o avea, Murthy ar fi putut deveni si presedintele tarii, insa sistemul politic din India prevede alegerea sefului statului de catre Parlament. "Ce sa faca Murthy cu un serviciu unde il plateau cu 1.000 de dolari pe luna?", s-au intrebat la acel moment unii dintre simpatizantii sai. In plus, in India puterea executiva apartine premierului.



Miliardarul indian nu a ratat insa ocazia sa castige numeroase premii si distinctii internationale. El a fost numit Antreprenorul Anului 2002 de catre Ernst & Young, pe baza activitatii sale "intelectuale, filosofice si spirituale". Murthy a mai fost premiat pentru ca Infosys a devenit prima companie indiana listata la bursa americana (Nasdaq) si a fost numit de CNN/Time in primii 25 de manageri influenti ai lumii.



Infosys, unul din principalii jucatori pe piata de outsourcing si servicii, s-a dezvoltat rapid in ultimii ani, devenind un competitor puternic pentru gigantii IT americani. Compania are acum 19.000 de angajati la nivel international si a avut pe primele noua luni din 2003 incasari de 753,8 milioane de dolari. Profitul net a fost in jur de 200 milioane de dolari, iar cresterea incasarilor a fost de 39% fata de anul precedent, in ciuda problemelor resimtite la nivel mondial. In acest moment 98% din incasarile companiei sunt realizate in afara Indiei.





Wipro: producatorul de sapun ajuns gigant IT



Compania Wipro s-a lansat in anii '40 ca un producator de sapun si uleiuri vegetale, segment de industrie din care continua sa obtina incasari si in prezent (cam 3% din cifra de afaceri). Actualul presedinte executiv, Azim Premji, a venit la Wipro in 1966 iar pana in anii '80 a schimbat complet orientarea companiei de la produsele de curatenie catre lumea tehnologica. Acum, Wipro este unul dintre liderii industriei IT, principalul concurent al Infosys pe pietele occidentale. Compania are o valoare de piata estimata la 9,1 miliarde de dolari si incasari anuale de peste un miliard de dolari pe anul 2003. Premji detine acum majoritatea actiunilor companiei, averea sa personala fiind estimata la 6 miliarde de dolari, cifra care il face cel mai bogat om din India.



Cu toate acestea, seful Wipro nu a dorit niciodata sa epateze cu bogatia sa. Ba chiar a refuzat sa isi cumpere un avion particular si circula numai cu liniile aeriene regulate. A spus nu si cand a venit vorba sa-si cumpere o masina noua astfel incat acum circula cu un Ford Escort pe care l-a cumparat in 1996. In ciuda modestiei sale, Azim Premji nu a fost omis din topurile oamenilor de afaceri de succes care au reusit prin propriile forte. El a fost numit printre primii 25 de lideri ai afacerilor la nivel mondial de revista Fortune, situandu-se mai precis pe locul 17. Excluzand sefii companiilor americane, lista a fost dominata de britanicul John Browne de la British Petroleum (BP), insa au existat doar opt asiatici in top, cel mai bine clasat fiind presedintele Sony, Nobuyuki Idei.



In prezent, Wipro este listata si ea pe Wall Street, insa la Indexul TMT (Technology -Media-Telecom) al New York Stock Exchange. Compania are peste 300 de clienti in randul companiilor multinationale, precum Microsoft, Boeing, Cisco, IBM, Sony sau Toshiba. Wipro are 30 de filiale in lume si 21.000 de angajati. Profitul pe ultimele 12 luni a fost de 200 de milioane de dolari, iar rata de crestere inregistrata este de 42%, una din cele mai bune la nivel mondial. Pentru diversificare, Premji a decis sa intre si pe piata consultantei, iar rezultatele s-au vazut rapid. Anul acesta incasarile din consultanta au adus in conturile companiei aproape 100 de milioane $, dupa ce anul anterior erau la nivelul zero. Pe de alta parte, Wipro continua si productia de hardware, avand in acest sens un contract de colaborare cu General Electric.





HCL Group a renascut in 2003



Una din companiile de top ale Indiei in perioada de glorie a Internetului, HCL Technologies a avut mult de suferit dupa crahul dot-com. Compania care era evaluata la 7 miliarde de dolari in 2000, a pierdut puternic teren in urmatorii doi ani. Insa in 2003, HCL a revenit, obtinand incasari de un miliard de dolari, ceea ce i-a permis lui Shiv Nadar sa reintre in topul miliardarilor realizat de Forbes, cu o avere estimata acum la 1,8 miliarde $. Compania avusese pe anul anterior incasari de 400 de milioane $.



Specializata tot in servicii IT, HCL Technologies are 300 de clienti companii multinationale, printre care 40 de companii din topul Forbes 500 al celor mai mari firme din lume. Lansata in 1996 cu 25 de specialisti, compania are acum 800 de angajati si este prezenta in 14 tari. Aproape 82% din incasari provin din operatiunile din America, iar 12% din activitati din Europa Occidentala. HCL ramane una din companiile care, desi a pierdut valoare, a reusit sa isi creasca anual incasarile, chiar si in 2001 si 2002.





Cine mai vine din urma in pas alergator



Un alt puternic concurent pentru Infosys si Wipro este Tata Consultancy Services (TCS), parte a Tata Group. Acesta este probabil cel mai mare concern din India, are o istorie de 134 de ani si incasari anuale de 11,2 miliarde de dolari realizate de cele peste 300 de companii din grup, conform MSNBC. Si nici nu este de mirare, dat fiind faptul ca "tata" inseamna in limba indiana " afacere mare". Actualul presedinte executiv, Ratan Tata, este unul dintre mogulii Indiei si totodata printre cei mai bogati si populari oameni din tara. Averea sa provine in marea parte din grupul auto Tata, care produce o serie de automobile, dube si camioane pentru piata locala.



"Cred ca marea mea contributie la viitorul companiei a fost sa incepem activitatea in zona high-tech a afacerilor, in IT, telecom si servicii", spune Tata. "M-am trezit intr-o dimineata si am realizat faptul ca avem peste 300 de companii din care 85 sunt de nivel international. Atunci mi-am dat seama ca o astfel de organizatie are nevoie de o buna comunicare", a explicat el. Si Tata a fost unul din rasfatatii premiilor. El i-a furat in 2003 titlul de Antreprenorul Anului, de la Enrst & Young, sefului de la Infosys. Tata a primit de asemenea titlul de "Omul Anului in Telecom 2003".



Tata Consultancy avea deja o ampla experinta in domeniu, compania fiind lansata la finele anilor '70. Orientarea spre IT s-a produs insa mai tarziu. Incasarile diviziei de consultanta pe anul fiscal incheiat in martie 2003 au ajuns tot spre un miliard de dolari. Cu 24.000 de angajati si 55 de filiale internationale, TCS este una din cele mai mari companii din domeniu. "Viziunea noastra? Sa fim intre primii 10 jucatori la nivel mondial in 2010", a declarat un oficial al companiei.





Vin tare din urma



Compania Satyam a crescut puternic in ultimii ani, facand cativa pasi mari si pe pamant american. Pe ultimele 12 luni, compania a avut incasari de 600 de milioane de dolari, peste asteptarile analistilor. In aceasta perioada vanzarile au crescut cu 9,3% raportat la anul anterior. Satyam are acum 300 de clienti companii multinationale, dintre care 80 de companii din topul Fortune 500. Cu peste 10.000 de angajati in 45 de tari, Satyam este unul din jucatorii majori din piata serviciilor IT. Parca pentru a confirma traditia, seful Satyam, Ramalinga Raju, a fost desemnat anul acesta "Cetateanul Anului" in India, dupa ce a fost in 2002 "Asia Business Leder".



Patni Computer dateaza si ea din anii '70, cand guvernul socialist indian a decis sa sprijine dezvoltarea companiilor IT locale in detrimentrul multinationalelor care dominau piata (printre altele si IBM). Cu 20.000 de anagajati la nivel international Patni nu este deloc de ignorat. Specializata in outsourcing, compania a fost fondata in 1978 de Narendra Patni, pe atunci proaspat absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology). Compania Patni are si ea incasari in jurul a 600 de milioane de dolari in 2003, avand o crestere de 39% fata de anul precedent. Pe anul fiscal 2002, Patni a avut incasari 560 de milioane de dolari.





Un tanar se viseaza Bill Gates al Indiei



Suhas Gopinath, fondatorul companiei Globals Inc. este inca prea tanar pentru a semna contracte si totusi crede ca va deveni un Bill Gates al Indiei. Gopinath nu are inca 18 ani (fiind considerat minor), insa detine functia de director executiv al Globals Inc., companie formata in urma cu trei ani, cu sediul in Silicon Valley. "Eu cred ca vom avea incasari de peste un milion de dolari pe an in urmatorii trei ani", a apreciat el.



Gopinath s-a orientat acum spre domeniul de activitate cel mai de succes in India: outsourcingul si serviciile IT. "Compania americana Smith & Gale ne-a contactat pentru a obtine colaborarea noastra in 50 de proiecte de outsourcing in Singapore si Hong Kong. Am pierdut contractul doar pentru ca eu nu am putut semna actele din cauza varstei", a declarat Gophinat.



Tanarul intreprinzator a fost obligat sa isi inregistreze compania in Statele Unite, pentru ca altfel ar fi fost in pozitia de a lucra ilegal in India. Acum Globals are sedii in California, in Bangalore, India, precum si in New York, Maryland si Virginia, iar recent a deschis un birou la Londra. "Cred ca voi muta compania in India cand voi fi major", a spus el. Pana atunci insa ii scrie lui Bill Gates scrisori la care nu primeste niciodata raspuns.



Pentru a mentine creativitatea si pentru a sprijinii tinerii din India, Suhas Gopinath a promis ca nu va angaja straini si a impus o limita maxima de varsta a angajatilor, de 25 de ani. "Spiritul intreprinzator conteaza mai mult decat diplomele academice", crede el.





Unii aleg totusi sa emigreze



Sanjiv Sidhu ar fi putut concura astazi cu Azim Premji la titlul de cel mai bogat om din India. Patronul i2 Technologies avea o avere estimata la 6,8 miliarde de dolari in momentele de glorie ale companiei (2000), iar acum a ramas cu mai putin de jumatate de miliard de dolari. Sidhu a ales insa sa paraseasca tara natala si sa se stabileasca definitiv in SUA.



Compania se axeaza pe solutii software pentru afaceri si ramane un competitor important pentru principalii jucatori de pe piata, SAP si Oracle. i2 Technologies a avut insa de trecut printr-o perioada dificila dupa crahul dot-com. "Ar fi trebuit sa ne axam pe activitatea noastra de baza (sistemele ERP) si nu sa mergem pe val, de unde ne-a venit si prabusirea", a declarat Sanjiv Sidhu. i2 a incercat sa isi extinda activitatea odata cu explozia Internetului, iar crahul i-a facut sa piarda aproape tot. In 2001, compania se numara inca printre cei mai mari producatori de aplicatii ERP (pentru managementul resurselor intreprinderii), insa anul urmator veniturile au plonjat cu 50%. Acum, i2 este mult mai bine organizata, spune Sidhu, si s-a concentrat pentru a raspunde mai bine necesitatilor clientilor. Compania a avut anul trecut incasari peste 500 de milioane de dolari. "i2 ramane totusi cu o baza importanta de clienti, de la Alcatel si Cisco, pana la General Motors, Lockheed Martin, Panasonic, Samsung si Sun", a explicat un analist IDC. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO