Business Hi-Tech

Industria IT discuta timid despre relansare la Comdex 2003

18.11.2003, 00:00 12

Salonul IT de la Los Angeles, Comdex, si-a deschis portile ieri, insa anul acesta numarul expozantilor si al vizitatorilor a scazut dramatic fata de perioada de glorie a industriei IT, chiar daca in prezent se discuta despre relansarea acestui sector.
Expoztia, care va fi deschisa pana joi, gazduieste acum doar 550 de companii din domeniu, iar numarul vizitatorilor asteptati este estimat la 50.000. Anul trecut, de exemplu, la Comdex au participat 1.100 de companii si au venit peste 125.000 de vizitatori. Din cauza dificultatilor financiare, compania care organizeaza acest show, Key3Media, a intrat sub protectia legii falimentului, reusind sa se redreseze abia in iunie, cand si-a schimbat si numele in MediaLive International. Lovitura de gratie a venit insa din partea companiei rivale JupiterMedia, care a organizat simultan un alt show IT: Computer Digital Expo. Ambitia lor: sa alunge Comdex-ul din Los Angeles si sa transforme CDXpo in cea mai mare manifestare IT din zona.



Comdex ramane favoritul industiei
Comdex, salonul IT intrat deja in istorie, beneficiaza de un sprijin puternic din partea "greilor" industriei IT, Mai ales in acest moment cand analistii dau ca aproape sigura relansarea investitiilor in acest sector. Expozitia a fost deschisa chiar de presedintele Microsoft, Bill Gates. Acesta a reamintit participatilor ca industria software se afla in fata acelorasi provocari ca in anii '80: sa faca aplicatiile cat mai usor de folosit, cat mai prietenoase, iar utilizatorul sa aiba posibilitatea de a repara o eventuala eroare (undo). Intr-un moment de relaxare, Gates s-a prezentat drept Morpheus din trilogia Matrix, care impreuna cu Neo - directorul executiv Steve Ballmer- incearca sa salveze lumea de Matrice, care in viziunea lui Gates este reprezentata de IBM si companiile care vand solutii Linux.
Tot la Comdex, Microsoft si-a reafirmat strategia de securitate, anuntand cateva produse noi ce vor fi introduse in viitoarele platforme Windows. Gates a prezentat aplicatii impotriva mesajelor email nesolicitate (spam) si sisteme pentru securizarea retelelor. De asemenea, seful Microsoft a confirmat faptul ca Microsoft va investi puternic in motorul de cautare pe Internet al portalului MSN.com, pentru a concura Google.
Mai multe companii mari si-au prezentat la salon cele mai noi produse, Dell lansand prima sa imprimanta multifunctionala cu jet de cerneala (fax, copiator, scaner), Iar HP a lansat primul computer desktop cu procesor AMD pe 64 de biti.



CDXpo, inceput in forta
Noul concurent al Comdex, Computer Digital Expo, a debutat orientandu-se spre segmentul de business. Organizatorii nu au reusit anul acesta sa atraga decat 50 de expozanti din domeniul IT, iar numarul vizitatorilor asteptati nu depaseste 6.000. Cu toate acestea, JupiterMedia spera sa castige in timp teren in fata celor de la MediaLive. In timp ce salonul Comdex a fost dur criticat din cauza ca a devenit un eveniment fara o tema centrala, adversarii si-au propus sa realizeze un salon tehnologic concentrat pe solutii de afaceri.
Printre invitatii de marca de anul acesta s-au numarat Peter Blackmore, seful diviziei de servere a Hewlett -Packard (HP), precum si Darl McBride, presedintele executiv al SCO Group, compania care detine drepturile de autor asupra sistemului de operare Unix si care vrea sa primeasca bani de la toti utilizatorii de Linux. "Am creat un salon care corespunde tocmai lipsurilor de la Comdex, oamenii vor manifestari mai restranse, cu caracter de afaceri", a declarat seful JupiterMedia, Alan Meckler.
Un gest de incurajare a concurentei a facut anul acesta guvernul canadian, care pana acum participa regulat la Comdex, si care in 2003 a ales sa isi mute standurile companiilor IT la expozitia CDXpo. De la eveniment nu lipsesc IBM, SAP sau BEA Systems. Mai multe companii au preferat insa sa aiba standuri la ambele expozitii.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels