Business Hi-Tech

Intel a adus in Romania cea mai noua tehnologie de acces la Internet fara fire

08.12.2005, 21:01 31

Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, a prezentat si in Romania cea mai noua tehnologie de acces la Internet fara fire, WiMax, in cadrul unui eveniment sustinut de producatorul de echipament wireless Alvarion si de MCTI.

Tehnologia WiMax este versiunea mai noua a Wi-Fi, permitand insa furnizorilor de servicii sa acopere suprafete mai mari (pana la 50 km). O astfel de retea permite transferul datelor la viteze de pana la 70 Mb pe secunda. Practic, WiMax este tehnologia care va permite furnizorilor de acces la Internet sa concureze si operatorii de telefonie mobila, nu numai pe cei de telefonie fixa, prin VoIP (Voice over IP). De asemenea, va permite oferirea la pachet de servicii de televiziune digitala (IPTV), de asemenea fara fire.

"Intel a dorit sa arate ca WiMax este realitate si poate fi utilizata si in Romania in viitor. (...) Speram ca anul viitor, WiMax sa fie disponibil comercial", a delcarat pentru ZF Irinel Burloiu, reprezentantul biroului local al Intel.

Pentru inceput insa, tehnologia va fi folosita de operatori pentru a se elibera de cabluri si de taxele pe stalpi. Nu va putea fi folosita direct de consumator, pentru ca nu exista modem-uri compatibile. Reteaua va fi insa marcata de puncte de acces Wi-Fi care vor actiona ca o interfata intre reteaua WiMax si utilizator.

In cadrul demonstratiilor, un Hummer dotat cu un emitator WiMax a strabatut strazile Bucurestiului si a transmis prin Internet imagini digitale in direct, catre receptorul aflat in sala de conferinte unde a fost organizat evenimentul.

"Romania ar putea avea numeroase avantaje prin utilizarea WiMax, datorita costurilor reduse ale infrastructurii necesare si a ariei largi de acoperire", a declarat Zsolt Nagy, prezent la eveniment.

Nagy a adaugat ca Ministerul Comunicatiilor impreuna cu Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) vor definitiva cadrul de reglementare a modului de acordare a licentelor pentru spectrul de 3,5 GHz, una din benzile de frecventa utilizata de tehnologia WiMAX.

In prezent, dispun de licente 3,5GHz operatorii Orange Romania, Connex-Vodafone, Idilis, Astral Telecom, Accessnet International, SNR si POSTelecom. Deocamdata, doar SNR si-a exprimat deschis interesul pentru instalarea rapida a unei retele WiMax, insa exista informatii din piata ca nici ceilalti jucatori nu stau cu mainile in san. "WiMax poate ajuta in mod real la cresterea gradului de penetrare a Internetului in Romania", a afirmat Gordon Graylish, director de marketing al Intel pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa).

dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO