Business Hi-Tech

Intel investeste 2 mld. $ in Irlanda

21.06.2000, 00:00 15



Compania Intel intentioneaza sa-si dubleze capacitatea de productie a placilor de semiconductori in cadrul uzinei sale de la Leixlip, in apropiere de Dublin, au anuntat oficiali ai societatii citati de Reuters.

Reprezentantii celui mai mare producator mondial de cipuri au precizat ca, pentru inceput, suprafata pe care se vor plasa noile capacitati de productie va fi extinsa cu 4.645 metri patrati. Primul flux de productie suplimentara va iesi pe piata la sfarsitul anului 2001, au mai declarat oficialii companiei.

Intr-o a doua etapa vor mai fi adaugati alti 7.897 mp de capacitati de productie. Pentru realizarea intregului proiect Intel va cheltui aproximativ doua miliarde de dolari. In prezent, capacitatile de productie ale companiei se intind pe o suprafata totala de aproape 14.860 mp.

"Capacitatea suplimentara de productie ne va ajuta sa ne mentinem pozitia fruntasa pe piata semiconductorilor, dominata de o concurenta extrem de puternica la nivel mondial. Proiectul constituie o recunoastere a faptului ca uzina de la Leixlip este cea mai potrivita pentru extinderea capacitatilor de productie, asa cum a fost gandita inca de la construirea ei", a subliniat Craig Barrett, directorul executiv al Intel.

Numarul angajatilor Intel care lucreaza la uzina din Irlanda se ridica in prezent la aproximativ 3.000, alti 1.400 fiind sub-contractori pe termen lung. Noua investitie va crea peste 1.000 de locuri de munca pana in anul 2004.

Pentru realizarea acestui proiect de mare anvergura, Intel va utiliza aproximativ 1.500 de muncitori. Uzina de la Leixlip produce microprocesoarele de inalta performanta Pentium III si Intel Celeron. Noile capacitati vor produce la inceput placi de silicon cu diametrul de 200 mm, ulterior activitatea uzinei extinzandu-se si asupra semifabricatelor de 300 mm.

"Sosirea companiei Intel in Irlanda in anul 1989 a creat o noua perceptie asupra intregii tari, cu timpul aceasta devenind un centru tehnologic al Europei. In plus, investitiile companiei au generat efecte pozitive foarte importante pentru dezvoltarea procesului industrial", a declarat Mary Harney, vicepremierul irlandez.

La sfarsitul anului 2003, investitiile totale ale Intel in Irlanda se vor fi ridicat la peste 4,5 miliarde de dolari.

Acesta este al saselea an in care economia Irlandei se afla in plina expansiune, proces datorat in cea mai mare parte investitilor facute aici de marile corporatii straine. Impozitele relativ mici, participarea tarii la Uniunea Europeana si la zona euro, precum si forta de munca foarte calificata au fost motivele principale pentru care investitorii au manifestat un interes deosebit fata de aceasta piata.

Companiile care au investit aici s-au confruntat insa si cu unele probleme majoritatea generate de infrastructura neadecvata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24