Business Hi-Tech

Intel propune computerul sub forma de ficus sau vaca

30.09.2003, 00:00 20

Ecran din ce in ce mai mare, capacitati multimedia, procesor pe 64 de biti, viteze de pana la 7 Ghz, cam asa arata computerul anului 2004 spun specialisti, conform tendintelor evidentiate la salonul IT din Taiwan, Computex.
Amanata din cauza pneumoniei atipice, cea mai mare manifestare IT din Asia - Computex si-a deschis portile saptamana trecuta.



Intel si-a lasat imaginatia sa zboare prezentand o serie intreaga de PC-uri pe baza arhitecturii Pentium 4, care arata ba ca o planta decorativa in ghiveci, ba ca un teanc de carti asezate pe birou sau chiar in forma unei vaci. Computerul in forma de planta decorativa are toate componentele imbinate in sistem, cu exceptia monitorului bineinteles. Placa de baza este chiar in ghiveci si asa mai departe. Adevarata utilitate i-o tradeaza numai un mic cablu destinat conectarii la priza. Computerul realizat pentru birou, care seamnana mai degraba cu cateva carti asezate pe masa, are ecranul mascat de o "fotografie de familie" si in momentul in care este pornit activeaza o mini-masinuta care se plimba pe birou.



Mitac International a prezentat un PC realizat dupa modelul celebrelor  computere Mac: toate componentele computerului se afla in carcasa monitorului. Singura diferenta - ecranul seamana mai degraba cu un televizor cu ecranul plat, decat cu rotunjorul Mac. Bazat pe un Intel Pentium 4, computerul nu are un brand al sau, iar compania negociaza cu mai multe lanturi retail care sa vanda sistemul sub brandul lor, spun specialistii.



Hush Technologies a prezentat un computer care nu foloseste un cooler obisnuit pentru racire, ci utilizeaza un sistem special realizat pentru a atenua orice zgomot. Asamblat sa arate mai mult ca o combina stereo decat ca un PC, avand capacitati multimedia extrem de avansate, Hush ATX are un pret care porneste la 1200 de dolari.



Laptopurile nu au fost lasate mai prejos la Computex. Mai multe companii au realizat componente din ce in ce mai mici ca dimensiuni pentru cei care prefera sa lucreze "pe teren". NVidia a prezentat la salonul IT asiatic prima sa placa video pentru notebook-uri foarte mici si handhelduri, botezata GoForce. De asemenea, Via a lansat cu aceasta ocazie procesorul sau C3, care va intra in productie abia pe finalul acestui an. Acesta trece de 1GHz, avand insa dimensiunile 1,8x1,8 cm, cel mai mic procesor care atinge astfel de viteze. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO