Business Hi-Tech

Investitorii penalizează prima ieşire a noului CEO al Google

 Larry Page, CEO al Google: Sunt foarte încântat de Google şi de creşterea noastră pe piaţă. Sunt foarte, foarte optimist în legătură cu viitorul nostru.

Autor: Ştefan Vrabie

17.04.2011, 23:35 34

Profitul net al Google a crescut cu 17% în primul trimestru faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,3 miliarde de dolari,plasându-se însă sub estimările analiştilor, după ce cheltuielilecompaniei au urcat puternic, cu 54%, în urma unei campanii deangajări fără precedent, transmite Reuters.

Creşterea cheltuielilor a uimit investitorii, deja îngrijoraţică noul director general, Larry Page, ar putea pierde din vedereprofitabilitatea pentru a se concentra pe creşterea veniturilor.Acţiunile Google au căzut vineri pe bursa de valori Nasdaq la530,70 dolari, după o scădere de 8,3 procente sau 47,81 dolari,înregistrând astfel cea mai mare scădere din decembrie 2008 şi pânăacum. Veniturile companiei au crescut cu 27% faţă de anul trecut şicu 2% faţă de ultimul trimestru din anul 2010.

Managementul gigantului american a arătat joi că avansulputernic al cheltuielilor face parte din strategia companiei de afructifica diferitele oportunităţi de pe piaţă.

Cheltuielile operaţionale ale companiei au urcat cu 54% înprimul trimestru, la 2,84 miliarde de dolari. Google a angajatpeste 2.000 de persoane în primul trimestru şi a acordat, de laînceputul acestui an, o mărire de salariu de 10% întreguluipersonal. Planul de angajări pentru acest an depăşeşte 6.000 deposturi.

Page (38 de ani), care a preluat la începutul acestei lunipostul de director general de la veteranul Eric Schmidt, a vorbitdoar câteva minute în cadrul teleconferinţei cu investitorii,dezamăgindu-i pe cei care doreau să afle mai multe despre strategiasa de a revigora inovaţia şi creşterea la Google.

Noul CEO s-a rezumat la a-şi exprima optimismul legat deviitorul companiei, apoi a părăsit conferinţa, lăsându-i peceilalţi directori executivi să răspundă la valul de întrebări dinpartea analiştilor. El a vorbit mai puţin de 2 minute si 30 desecunde, în timp ce conferinţa a durat aproximativ o oră.

"Sunt foarte încântat de Google şi de creşterea noas­tră pepiaţă", a declarat Page. "Sunt foarte, foarte optimist în legăturăcu viitorul nostru", a adăugat el.

"Lucrul de care toată lumea s-a speriat a fost combinaţia dintrecheltuielile mai mari decât cele estimate şi discursul ciudat allui Page, care a părut uşor deconectat de la ce se întâmplă, încondiţiile în care mesajul lui a fost ceva de tipul: «Hei, totul eminunat»", a comentat Bob Rice, general managing partner la firmade investiţii Tangent Capital Partners LLC, firmă care deţineacţiuni şi la Google. "Toată scena asta a fost bizară."

Deşi este prea devreme pentru a spune cât de performant estePage, el ar fi putut ajuta investitorii dacă ar fi purtat odiscuţie mai amplă despre perspectiva cheltuielilor făcute decompanie, a spus Ryan Jacob, director de investiţii la Jacob Funds."Wall Street-ul nu suportă incertitudinea", a afirmat Jacob, alecărui fonduri include şi acţiuni deţinute la Google.

"Principalele aşteptări legate de mandatul lui Page suntpromovarea inovaţiei şi reducerea birocraţiei la Google, care seluptă de câţiva ani cu rivali ca Facebook şi Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24