Business Hi-Tech

iPad-ul bate petrolul: ​Apple e cea mai valoroasă companie din lume. A depăşit Exxon cu 20 de miliarde de dolari

Merele bat petrolul: ​Apple e cea mai valoroasă companie din lume. A depăşit Exxon cu 20 de miliarde de dolari

Autor: Andrei Chirileasa

21.09.2011, 10:55 1587

Acţiunile Apple, compania care produce telefoanele mobile iPhone şi tabletele iPad, au depăşit marţi pragul de 420 de dolari, cel mai ridicat nivel din istoria companiei, iar capitalizarea companiei a sărit de 380 de miliarde de dolari, depăşind-o pe cea a grupului petrolier Exxon, care deţine de ani buni titlul de cea mai valoroasă companie listată din lume.

Capitalizarea Exxon era ieri de 360 de miliarde de dolari.

Apple a mai fost pentru o scurtă perioadă mai valoroasă decât Exxon la începutul lunii august, pe fondul corecţiilor puternice de pe pieţe, însă în ultimele zile, a reuşit să pună peste 20 de miliarde de dolari diferenţă între ea şi principalul urmăritor.

Lansarea iPhone şi iPad au produs o adevărată revoluţie pe piaţa gadget-urilor şi au propulsat puternic vânzările Apple, probabil una dintre puţinele companii care au reuşit să-şi dubleze valoarea faţă de anul de vârf 2007, când pieţele de capital din întreaga lume au atins maxime istorice. La finele lui 2007, acţiunile Apple se opreau sub 200 de dolari, după care căderea generală a pieţelor le ducea sub 100 de dolari.

Acţiunile Apple au atins precedentele maxime la mijlocul lunii iulie, când au sărit pentru scurt timp pragul de 400 de dolari, după care au fost trase în jos de corecţiile de pe pieţe, dar şi de anunţul demisiei lui Steve Jobs, fondatorul companiei şi cel care a dus-o în ultimii ani pe culmile succesului. Ţintele de vânzări tot mai mari şi estimările îmbunătăţite ale analiştilor au ajutat însă acţiunile să se desprindă de trendul general al pieţei şi să atingă noi maxime.

În schimb, acţiunile Exxon se tranzacţionează în prezent aproape de minimul acestui an, sub 75 de dolari, iar faţă de finele lui 2007 înregistrează o scădere de 22%.

Capitalizarea actuală a Apple, de 383 mld. dolari este de 3,8 ori mai mare decât vânzările companiei din ultimele patru trimestre şi de 16 ori mai mare decât profitul net din aceeaşi perioadă (PER de 16,2).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24