Business Hi-Tech

iPhone 5 - mâine vom afla cum arată viitorul smartphone-urilor. Ce provocări are în faţă compania rămasă fără "magicianul" Steve Jobs

iPhone 5 - mâine vom afla cum arată viitorul smartphone-urilor. Ce provocări are în faţă compania rămasă fără "magicianul" Steve Jobs

Autor: Alexandru Matei

03.10.2011, 11:09 1718

Cu mai mult de 128 de milioane de telefoane iPhone vândute din 2007, succesul de care se bucură modelul a făcut ca grupul Apple să aibă în faţă o adevărată încercare: cum să atragă clienţii pe o piaţă a smartphone-urilor care se maturizează şi cu modele concurente care seamănă foarte mult cu iPhone-ul, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.

Aceasta este provocarea la care Apple trebuie să răspundă mâine, când compania este aşteptată să prezinte cea de-a cincea generaţie a iPhone.

Modelul este mai subţire, mai uşor şi are o cameră foto îmbunătăţită de 8 megapixeli, dar asta este tot ce se ştie până în acest moment.
Întrebarea este dacă noile caracteristici ale iPhone 5 vor avea puterea de a le lua ochii consumatorilor. Ani la rând, Apple a reuşit să îşi atragă clienţii cu ajutorul design-ului unic şi a software-ului total diferit de ceea ce exista pe piaţă.

Acum însă compania are o concurenţă puternică din partea smartphone-urilor care folosesc softwareul Android produs de Google şi care la fel ca iPhone au touchscreen şi mii de aplicaţii la dispoziţia utilizatorilor.

Unele modele rivale chiar depăşesc actuala versiune de iPhone. De exemplu Droid Bionic produs de Motorola are o cameră de 8 megapixeli şi acces la reţele wireless de mare viteză. Android are o cotă de 43% din piaţa americană a sistemelor de operare pentru smartphone-uri, în timp ce Apple are numai 28%, conform datelor Nielsen.

Apple este însă în continuare cel mai mare producător de terminale smartphone.

Şi lansarea celei de-a cincea generaţii de iPhone va fi diferită de toate celelalte. Dacă până acum Steve Jobs făcea un adevărat show în faţa unei audienţe mari atunci când anunţa noile modele, acum lansarea va avea loc într-un cadru mai restrâns la sediul companiei din Cupertino, California şi fără Jobs, care şi-a dat demisia luna trecută, când a fost înlocuit de directorul de operaţiuni Tim Cook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO