Business Hi-Tech

iPhone a luat 60 de miliarde de euro din valoarea de piaţă a finlandezilor de la Nokia

18.07.2010, 23:05 27

Valoarea de piaţă a Nokia, cel mai mare producător de telefoanemobile din lume, a scăzut cu aproape 60 mld. euro în ultimii treiani, de la lansarea iPhone, produs de gigantul american Apple,relatează Bloomberg. În prezent, compania are o valoare de piaţă de32,7 miliarde de dolari.
Acest lucru a pus sub presiune conducerea companiei finlandeze,care nu a mai reuşit de aproape patru ani, de la lansarea NokiaN95, să aducă pe piaţă niciun produs care să fie bine primit şicare să fie un rival important pentru telefoanele Apple şi cele peplatforma Android, dezvoltată de Google.
În acest timp, companii precum Apple sau Research in Motion (RIM),dezvoltatorul terminalelor BlackBerry, au luat din clienţii şi cotade piaţă a Nokia, comentează Bloomberg. Acţiunile companiei s-audepreciat numai în acest an cu 25%, iar în ultimii trei ani cu 67de procente. Analiştii susţin că Nokia trebuie să acţioneze cât maicurând pentru a opri căderea. "Pentru a avea rezultate bune în celmai scurt timp, trebuie făcute schimbări peste tot", a declaratanalistul Vlad Cara. La rândul său, James Kelleher, de la companiade cercetare Argus Research Corp, este de părere că primul lucrucare trebuie făcut este schimbarea directorului executiv. De lapreluarea mandatului de CEO al Nokia în 2006, Olli-Pekka Kallasvuo(57 de ani) nu a reuşit să aducă pe piaţă un concurent pentruiPhone şi pentru magazinul online al Apple, iTunes. De asemenea,compania finlandeză şi-a împărţit platforma de operare în două,Symbian şi MeeGoo şi a creat astfel confuzie în rândulclienţilor.
"Mă tot aştept ca Olli-Pekk Kallasvuo să fie dat afară. Dar văd căsunt schimbaţi numai subordonaţii lui", a spus Kelleher. Cea maiimportantă mutare a fost numirea lui Timo Ihamuotila în funcţia deCFO, predecesorul său Rick Simonson anunţând că se va pensiona pânăla finele anului, comentează agenţia de presă. Nokia a anunţat înprimul trimestru rezultate financiare sub aşteptările analiştilor.Producătorul finlandez de telefoane mobile a anunţat o creştere dedouă ori a profitului net, la 349 milioane euro, precum şi un avansde 3% al vânzărilor, la 9,52 miliarde euro. Analiştii anticipau unprofit net de 409,6 milioane euro şi vânzări de 9,78 miliardeeuro.
Pe de altă parte, Apple, cel mai important concurent al Nokia,încearcă să calmeze nemulţumirile clienţilor din cauza problemelorcu semnalul ale ultimului model iPhone. CEO-ul companiei, SteveJobs, a anunţat că Apple va oferi huse gratis pentru iPhone 4 celorcare au cumpărat deja dispozitivul. Telefonul s-a vândut în peste 3milioane de exemplare de la punerea în vânzare luna trecută.
Utilizatorii au semnalat că telefonul are probleme cu semnalul dacăeste ţinut de marginea metalică. Jobs a declarat că problemele derecepţie reprezintă un defect întâlnit la toate smartphone-urile,nominalizând în acest sens rivalii de la Research in Motion,Samsung sau HTC, fără a da însă exemple concrete. Valoarea de piaţăa Apple s-a mişcorat cu 10 miliarde de dolari după ce revistaamericană Consumer Report nu a recomandat iPhone 4 în urma uneirecenzii negative.

Reproşuri la adresa Nokia

  • De patru ani de zile nu a reuşit să lanseze un concurentimportant pentru iPhone şi telefoanele care funcţionează peAndroid, dezvoltată de Google
  • A creat confuzie în rândul clienţilor prin împărţireaplatformei de operare a telefoanelor Nokia în două, Symbian şiMeeGoo
  • Nu a făcut schimbări importante la nivel de conducere

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24