Business Hi-Tech

Irlanda deschide propria bursa destinata companiilor hi-tech

27.07.2000, 00:00 29



Bursa de Valori irlandeza intentioneaza sa lanseze o noua piata financiara bazata pe modelul Nasdaq-ului american pentru a se asigura ca societatile formate in sectorul tehnologic nu dispar peste hotare.

"Intentionam sa cream o piata reglementata pe modelul celei americane unde sunt listate companiile din sectorul IT", a declarat Agentiei Reuters Tom Healy, directorul executiv al bursei de la Dublin.

Noua piata financiara va fi lansata in ultima saptamana a lunii august sau la inceputul lui septembrie, au mai precizat organizatorii.

Initiativa face parte din planurile de revitalizare a bursei de valori care recent si-a trasferat tranzactiile pe un sistem electronic tip Xetra. Healy a mai precizat ca noua bursa, a carei denumire provizorie este iteq, isi va desfasura tranzactiile tot prin sistemul Xetra.

Un numar de companii hi-tech propulsate de puternica economie irladeza au evitat intrarea la bursa de la Dublin preferand sa isi listeze actiunile la Londra sau la Frankfurt pe Neuer Markt, in majoritatea cazurilor alaturi de o lansare similara pe Nasdaq. Conducerile acestor companii considera ca pietele mai mari, mai lichide au un apetit mai pronuntat pentru actiunile din sectorul tehnologic, in timp ce unele reglementari valabile la bursa de la Dublin ar putea frana evolutia normala a acestei categorii de titluri.

"Este normal ca societatile care isi desfasoara activitatea mai mult in America de Nord sa isi listeze titlurile pe Nasdaq. Noi intentionam acum sa ne asiguram ca firmele irlandeze vor opta pentru bursa de la Dublin ca o piata alternativa pe care ele sa-si plaseze actiunile", a mai precizat Healy.

In acest scop, bursa din capitala irlandeza va crea o piata care va copia pe cat posibil modelul de tranzactionare de pe Nasdaq. Cu toate ca regulamentul nu este inca finalizat, se stie ca societatile care vor fi listate la noua bursa nu vor avea obligatia de a obtine aprobarea actionarilor pentru efectuarea de achizitii, a precizat directorul Bursei de la Dublin.

Expansiunea economiei irlandeze a fost determinata in cea mai mare parte de sosirea unui numar impresionant de societati multi-nationale, atrase aici de fiscalitatea redusa, de apropierea de piata europeana si de prezenta unei forte de munca foarte calificate.

Starea excelenta a economiei a determinat la randul ei dezvoltarea accelerata a unui sector IT care, dupa parearea lui Healy, va furniza constant candidati la bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO