Business Hi-Tech

Jurnalistii americani, in cyber-asaltul Irakului

25.03.2003, 00:00 20

Video-conferinta, Internetul, comunicatiile prin satelit sunt tehnicile de "lupta" cu care au plecat la razboi jurnalistii americani. Batalia este deja castigata pentru corespondentii de front daca tinem cont ca, spre deosebire de acum zece ani, acestia nu mai sunt dependenti de un camion plin cu echipamente pentru a-si transmite relatarile din Irak.
Sistemele de comunicare si-au micsorat sensibil dimensiunile si greutatea in ultimii ani, iar acum instalarea lor nu mai dureaza cateva ore, cum se intampla pe vremea invaziei americane din Panama, in 1989, scrie The New York Times. Daca atunci, echipamentele de transmisie prin satelit cantareau aproximativ 500 de kilograme, acum antena de satelit poate fi fixata pe balconul unui hotel, avand numai 80 de kilograme. De asemenea, telefoanele care folosesc comunicatiile prin satelit nu mai cantaresc 30 de kilograme ca acum 14 ani, ci pot fi tinute lejer in mana. In plus, noul model de antena de satelit mobila a salvat onoarea canalului NBC, spun sursele citate de New York Times, pentru ca echipamentul pe care postul TV american il utiliza in mod obisnuit a fost bombardat in cursul raidurilor de saptamana trecuta.
Antena mobila poate fi transportata mai usor si instalarea ei nu dureaza mai mult de 20 de minute. "Cand esti in zone de conflict, ca acesta, principalul lucru de care ai nevoie este comunicarea", a declarat Fred Francis, corespondentul NBC la Bagdad. Avantajele tehnologiei sunt multiple, si nu se reduc doar la o antena. Cameramanii televiziunilor folosesc mini-camere handheld pentru a transmite imagini iar ziaristii din presa scrisa folosesc telefoanele conectate la satelit pentru a-si trimite coerspondentele. Internetul de mare viteza ajunge pana in inima desertului, iar comunicatiile nu se intrerup practic niciodata.
Echipamentele din ce in ce mai mici si comunicatiile stabile fac ca imaginea razboiului sa ajunga nealterata in fata publicului, spun specialistii media. "Tehnologia a avansat atat de mult incat singura limita este imaginatia corespondentului", spune Frank Governale, director al CBS News. Cea mai raspandita tehnologie utilizata de ziaristii din Golf este video-conferinta prin intermediul careia corespondentul poate transmite si imagini in timp ce isi citeste relatarea. "Stim ca nu totdeauna arata bine aceste imagini, dar preferam sa avem o transmisie in direct si sa stim ca jurnalistul se poate deplasa usor", a explicat si Dick Tauber, vicepresedinte al CNN.
Exista insa si critici asupra influentei pe care tehnologia o are in mass-media. "Tehnologia este o sabie cu doua taisuri. Exista mai multa comunicatie, dar nu avem mai multa informatie concreta", este de parere Orville Schell, profesor de jurnalism. Altii sustin insa ca aceste comunicatii, mai ieftine si mai comode decat cele din 1991, au contribuit la descrierea mult mai nuantata a campaniei militare, ceea ce nu poate fi decat in avantajul publicului.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO