Business Hi-Tech

Laptopul este compatibil. Dar unde gasesc conexiune?

19.05.2004, 00:00 14



Aceasta este prima intrebare a managerului care tocmai se pregateste pentru o vizita de cateva zile la sediul unui partener extern si vrea in acelasi timp sa tina sub control afacerea de acasa. Cum sa fac sa iau e-mailul, cum sa citesc stirile de acasa, cum sa intru in conexiune cu serverul de la sediul firmei pentru a descarca ultimele rapoarte sau pentru a afla ce au facut oamenii?



Raspunsul este deocamdata unul singur: http://wi-fihotspotslist.com. Site-ul, realizat de americanii care opereaza portalul Internet.com, se vrea o agenda a tuturor punctelor de conectare WiFi din lume. El listeaza atat locurile unde Internetul wireless prin unde radio poate fi accesat gratis, cat si zonele cu acoperire WiFi in care trebuie sa platesti pentru a folosi conexiunea (in general cam 5 dolari pe ora).



Site-ul are numai un scop informativ, de aceea este accesibil gratis si nu necesita inregistrarea in vreo lista. Aceasta functie este disponibila numai pentru cei care doresc sa afle cele mai noi puncte de acces adaugate in lista site-ului. Pentru zonele care dispun de conetivitate WiFi gratuita, trebuie sa accesati site-ul furnizorilor pentru a afla setarile necesare pentru a accesa reteaua. In zonele unde reteaua este comerciala, aflati din timp cat costa accesul si de unde puteti achizitiona carduri pentru a intra in retea. In general, retelele pot fi accesate in sistem prepaid. totusi, este mai bine sa verificati site-ul companiei care furnizeaza astfel de servicii in zona dorita.



Pe Wi-Fihotspotslist.com puteti gasi nu numai zone de conectare din Statele Unite, ci si din alte regiuni ale lumii. Site-ul are un motor de cautare care poate localiza toate zonele de acoperire dintr-o tara, dar si zonele WiFi din orasele mari sau chiar din anumite cartiere in cazul metropolelor. Cu siguranta nu sunt prezentate toate locatiile WiFi din lume, dar informatiile prezente pe site sunt suficiente pentru a va putea conecta laptopul la Internet aproape in orice capitala europeana si in orice zona din America, Africa, Asia si Australia calatoriti.



Companiile care furnizeaza astfel de servicii pot ajuta la imbogatirea acestei liste, intrand in sectiunea destinata asa-numitilor operatori WiFi. De asemenea, cei care au utilizat site-ul si au descoperit vreo omisiune sau vreo greseala, pot intra ulterior pentru a transmite realizatorilor paginii impresiile sale. La capitolul Romania de exemplu, mai este de lucru, nefiind listat decat un singur punct de acces la Internet pe unde radio, cel din Athenee Palace Hilton, pus la punct de Connex.



In Budapesta, de pilda, sunt listate patru astfel de zone de acoperire WiFi, din care trei in hoteluri si unul intr-un restaurant aproape de aeroport. In cazul Parisului, numarul creste exponential, fiind listate 74 de astfel de puncte de acces, fara sa lipseasca retelele WiFi din McDonald's, din marile cafenele pariziene sau din metrou.



Probabil toate laptopurile de ultima generatie, in special cele realizate cu ajutorul tehnologiei Centrino de la Intel, sunt dotate cu sisteme de conectare WiFi. Pentru laptopurile cumparate cu mai mult timp in urma exista cu siguranta noi adaptoare pentru a putea accesa Internetul prin unde radio.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO