Business Hi-Tech

Legea protectiei vietii private in comunicatii, adoptata in Camera

29.08.2001, 00:00 11



Camera Deputatilor a decis in prima zi a sesiunii extraordinare sa fie interzisa orice imixtiune a autoritatilor publice in continutul unei comunicari, inclusiv utilizarea unor mijloace de interceptare sau supraveghere a comunicarilor, cu exceptia cazurilor in care asemenea ingerinte vor fi necesare pentru protectia securitatii statului, a sigurantei publice, a intereselor monetare, a persoanei in cauza sau a altor persoane, precum si pentru combaterea infractiunilor.

Deputatii au adoptat, in acest sens, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul telecomunicatiilor.Proiectul prevede ca serviciile de telecomunicatii si serviciile telefonice in curs de dezvoltare vor fi oferite cu respectarea vietii private a utilizatorilor, a secretului corespondentei si a libertatii de comunicare.

Furnizorii unui serviciu de telecomunicatii destinat publicului vor fi obligati sa informeze abonatii in situatia in care apare un risc special de incalcare a securitatii retelei.Confidentialitatea comunicatiilor efectuate prin intermediul unei retele publice de telecomunicatii va fi garantata.

Potrivit proiectului adoptat, colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti, stergerea, distrugerea datelor care contin numarul sau identificarea postului abonatului, adresa abonatului si tipul postului, numarul total de unitati ce trebuie facturate, numarul abonatului apelat, tipul, durata apelurilor efectuate, data apelului, platile pentru instalari, deconectari, restante vor fi permise doar dupa trei luni de la data scadentei obligatiei de plata corespunzatoare interconectarii.

Proiectul stipuleaza faptul ca nerespectarea acestor prevederi va fi sanctionate cu amenzi intre 10 si 250 de milioane de lei, iar, in unele cazuri, autoritatea de reglementare va putea decide si retragerea licentei sau a autorizatiei.

Tot luni, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, prin care se interzice prelucrarea datelor legate de originea rasiala, convingerile filosofice si politice sau de viata sexuala.

Proiectul interzice si prelucrarea datelor cu caracter personal privitoare la savarsirea de infractiuni.Aceste interdictii nu se aplica insa in situatia in care prelucrarea datelor se face exclusiv in scopuri jurnalistice, literare sau artistice.Orice prelucrare de date cu caracter personal poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul expres in acest sens.

Proiectul mai prevede ca Avocatul Poporului va urmari aplicarea acestei legi.Prelucrarea nelegala a datelor personale se pedepseste cu amenda de pana la 250 de milioane de lei.Intrucat Camerele legislative au adoptat-o in forme diferite, legea va fi supusa medierii. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO