Business Hi-Tech

Licitatia olandeza ar putea stabili valoarea Google la 20-50 miliarde de dolari

03.05.2004, 00:00 27

Fondatorii celui mai popular motor de cautare de pe Internet, Google, au confirmat zvonurile din piata anuntand listarea la Bursa a companiei printr-un sistem neobisnuit: "licitatia olandeza".
Serghei Brin si Larry Page au spus ca vor vinde pentru inceput actiuni in valoare de 2,7 miliarde de dolari. Conform licitatiei olandeze, investitorii urmeaza sa depuna oferte, specificand pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca pentru o actiune si numarul de titluri pe care doresc sa le cumpere.
Prin analiza ofertelor investitorilor, Google va determina cel mai mare pret la care isi poate vinde actiunile - asa-numitul "clearing price". Cei care au ales acest pret, vor obtine pe loc actiunile dorite. Analistii bancilor de investitii spun ca "pretul corect" ar fi 98 de dolari pe actiune, calculat in functie de rezultate financiare ale companiei, prin comparatie cu principalul sau rival, Yahoo.
Procesul va fi supervizat de bancile de investitii Morgan Stanley si Credit Suisse Group First Boston si ar ridica valoarea companiei Google la 20-50 de miliarde de dolari, conform analistilor citati de presa americana. Licitatiile se vor desfasura online, pe un site a carui adresa urmeaza sa fie facuta publica in curand. Procedurile pot dura luni intregi, insa analistii si oficialii sunt de acord ca Google trebuia sa puna capat intr-un fel zvonurilor si speculatiilor care circula de luni de zile in piata.
Procedura va fi urmarita cu siguranta cu mare interes, intrucat Google este prima mare companie din sectorul IT care se listeaza la bursa dupa Netscape, in 1995. In opinia unor investitori, initiativa Google ar putea readuce investitorii in Silicon Valley.
Exista insa si analisti nemultumiti de modul in care Google a ales sa se listeze la Bursa. Ei spun ca motorul de cautare nu va putea sa se protejeze in fata speculatiilor, care ar putea ridica pretul actiunilor la un nivel exagerat, pentru a provoca ulterior o scadere dramatica. Cu alte cuvinte evolutie similara boom-ului si crahului dot-com.
Mai mult, fondatorii Google nu au lamurit inca la care din burse se vor lista, Nasdaq sau NYSE (New York Stock Exchange). Pentru NYSE, listarea Google ar insemna ca anii de scandaluri nu i-au patat definitiv reputatia si ca ramane cea mai mare si mai prestigioasa bursa din lume. Pentru Nasdaq insa, listarea Google ar insemna recunoasterea eforturilor de a promova companiile IT, in ciuda crahului dot-com.
Cei doi fondatori ai companiei au precizat ca au ales acest sistem de listare neobisnuit pentru a sublinia caracterul "altfel" al Google. "Nu vrem decat sa obtinem un pret corect, care sa reflecte realitatile din piata", au precizat ei in scrisoarea catre autoritatea care reglementeaza activitatea pe Wall Street, SEC.



Primele rezultate oficiale
Asa cum anuntau analistii financiari saptamana trecuta, cel mai popular motor de cautare de pe Internet a fost obligat sa depuna odata cu scrisoarea de intentie privind listarea la Bursa si primele rezultate oficiale privind afacerile companiei.
Astfel, pentru anul 2003 Google a avut incasari totale de 961,9 milioane de dolari, cu 176% mai mari decat in 2002 si un profit net de 105,6 milioane de dolari, cu 6% mai mare decat anul anterior si de 15 ori mai mare ca in 2001. Pe primul trimestru al 2004, Google a avut incasari de 389,6 milioane de dolari si un profit net de 64 de milioane $.
Documentul depus la SEC releva de asemenea faptul ca fondatorii companiei, Serghei Brin si Larry Page, au avut in 2003 salarii de 150.000 de dolari pe an, primind fiecare cate un bonus de 206.556 dolari. Directorul executiv al companiei (CEO) Eric Schmidt a avut un salariu de 250.000 de dolari si un bonus de 301.556 dolari.
Structura actionariatului companiei este si ea surprinzatoare. Investitorii privati detin aproape 10% din companie, cei mai importanti actionari fiind fonurile de investitii cu grad ridicat de risc (ventures) Sequoia Capital si KPCB Holdings. Serghei Brin si Larry Page detin fiecare 15,5% din Google, ceea ce le va creste averile cu inca 3-8 miliarde de dolari. Mai bine de 2.000 de angajati ai companiei sunt in acest moment actionari, iar analistii apreciaza ca multi dintre ei vor deveni peste noapte milionari in dolari.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO