Listarea Facebook

Ce se mai aude astăzi despre Facebook? Americanii şi-au pierdut banii de pensii investind în IPO, în timp ce Morgan Stanley a câştigat 100 mil. dolari apărând preţul

Ce se mai aude astăzi despre Facebook? Americanii şi-au pierdut banii de pensii investind în IPO, în timp ce Morgan Stanley a câştigat 100 mil. dolari apărând preţul

Autor: Andrei Chirileasa

24.05.2012, 11:16 4477

Bloomberg a vorbit cu mai mulţi investitori americani care au investit în oferta publică iniţială (IPO) a Facebook sperând că vor da lovitura şi au pierdut mii de dolari, în timp ce Wall Street Journal a aflat că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei, a câştigat până acum 100 de milioane de dolari din tranzacţiile de regularizare a cursului acţiunilor Facebook.

Oferta Facebook, cea mai aşteptată tranzacţie a anului, a produs valuri în întreaga lume când vineri compania a fost evaluată la 104 miliarde de dolari şi a reuşit să strângă 16 miliarde de dolari de pe bursă pentru ea şi pentru principalii acţionari. Au urmat însă două zile de groază pentru investitori, în care preţul s-a prăbuşit de la 38 de dolari la 32 de dolari, iar mulţi dintre cei care au subscris în ofertă au înregistrat pierderi uriaşe.

Bloomberg spune povestea unora dintre ei. De exemplu, un manager de sisteme de date din Louisiana în vârstă de 34 de ani, a investit circa 4.000 de dolari în acţiuni Facebook, adică salariul pe o lună, sperând să-şi crească valoarea fondului personal de pensii. Evoluţia preţului i-a distrus aşteptările.

În total, investitorii de retail au subscris circa 25% din acţiunile din oferta Facebook, adică aproape 4 miliarde de dolari, mai scrie Bloomberg. Investiţia lor a scăzut cu 630 mil. dolari, luând în calcul preţul de ieri.

Pe de altă parte, Wall Street Journal scrie despre câştigătorii ofertei Facebook: băncile de investiţii. Morgan Stanley şi celelalte bănci implicate în ofertă ar fi câştigat circa 100 de milioane de dolari din operaţiunile de stabilizare a preţului acţiunilor derulate de vineri până ieri. Rezultatul a fost că preţul a scăzut de la 38 de dolari la 32 de dolari.

Morgan Stanley şi celelalte bănci implicate în oferta Facebook au mai câştigat comisioane cumulate de 176 mil. dolari din vânzarea acţiunilor în IPO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO