Listarea Facebook

Facebook a majorat preţul din oferta publică datorită cererii ridicate. Reţeaua de socializare ar putea valora peste 100 de miliarde de dolari

Facebook a majorat preţul din oferta publică datorită cererii ridicate. Reţeaua de socializare ar putea valora peste 100 de miliarde de dolari

Autor: Andrei Chirileasa

15.05.2012, 11:27 488

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a majorat intervalul de preţ în care vrea să-şi vândă acţiunile în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO) care se încheie în această săptămână, după ce încă de vineri au apărut informaţii că cererea de acţiuni este mai mare decât oferta.

Facebook a majorat preţul minim din ofertă de la 28 de dolari la 34 de dolari, iar preţul maxim a fost majorat de la 35 de dolari la 38 de dolari. Astfel, compania ar putea strânge până la 12,8 miliarde de dolari, dacă ar vinde acţiunile la preţul maxim, şi ar ajunge să fie evaluată la peste 104 miliarde de dolari. Compania are în preent peste 900 de milioane de utilizatori activi pe lună, astfel că fiecare cont activ ar fi evaluat la 115 dolari.

Facebook va anunţa joi preţul final la care va vinde acţiunile în ofertă. La 38 de dolari pe acţiune, Facebook ar fi evaluată la de 26 de ori vânzările din ultimele 12 luni, multiplu de douăori mai mare decât evaluarea Google în oferta publică iniţială din august 2004. Facebook ar deveni astfel cea mai valoroasă companie din istorie care se listează pe bursa din SUA, conform Bloomberg.

Facebook a reuşit să împartă investitorii şi analiştii în două: unii susţinând că această evaluare este prea mare, în timp ce alţii s-au grăbit să cumpere acţiuni.

Dacă Facebook va fi evaluată la 104 miliarde de dolari, averea fondatorului şi CEO-ului Mark Zuckerberg ar urca la peste 29 de miliarde de dolari. Zuckerberg a împlinit luni 28 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24