Business Hi-Tech

Mai vin cel putin inca sase luni dificile, anunta IBM

22.11.2009, 23:05 15

Economia locala ar putea arata primele semne de revenire in adoua parte a anului 2010, context in care multe companii deIT&C trebuie sa se pregateasca pentru inca cel putin douatrimestre foarte dificile, spune Mihai Tudor, directorul general alIBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor deservicii IT din lume.

"Daca la nivelul anului 2009 este evident ca piata IT&C vainregistra un nivel record de scadere, estimarile companiilor deanaliza arata ca piata serviciilor de soft va scadea cu cel putin20%, iar cea de hardware cu 40-50%. In 2010 asteptam un revirimentnumai in partea a doua a anului", a spus Tudor intr-un interviupentru ZF. "Eu sper ca firmele din aceasta industrie sa aibacapacitatea de a supravietui inca doua-trei trimestre pana cand,datorita contextului international si reveniriieconomico-financiare din Romania, sa se ajunga la o schimbare adirectiei actuale de descrestere a pietei. Speram ca elementulpolitic sa se stabilizeze cat mai rapid pentru ca acesta are oimportanta deosebita si speram sa existe o guvernare care saabordeze problemele de urgenta si de oportunitate ale industriei deIT&C."

Potrivit lui Tudor, Romania a scazut cel mai puternic dintretarile din regiune in ceea ce priveste domeniul IT&C. "Piata ITreflecta in general ce se intampla la nivel economico-financiar infiecare tara si regiune. Din nefericire, Romania este tara dinEuropa Centrala si de Est in care piata IT&C a cunoscut cea maiputernica scadere. Tehnologia informatica este unul din domeniilecare in fiecare din acest tari a fost afectat puternic, iar inRomania chiar mai muilt decat in alte tari. Cel putin din ce aratadatele companiilor de analiza, in primele trimestre ale anuluipiata informatica a scazut, in ansamblul sau cu 50% in Romania -incluzand toate segmentele pietei IT, inclusiv servicii IT sisoftware. Daca ne referim strict la piata pe care firma noastraeste prezenta, si acest segment a scazut cu aproximativ 35%."

De ce a scazut atat de tare piata? "Cred ca investitiileadministratiei publice in IT au fost in primele trei trimestre laun nivel record de scazut. Pe de alta parte si segmentul privat aintrat in criza si aceasta s-a adancit pe masura ce a trecuttimpul, atat datorita pietei de consum, cat si efectelor indirecteale lipsei de investitii din partea sectorului public. In toatesectoarele, cel bancar, de telecomunicatii, de utilitati nu se maiinvesteste decat in finalizarea proiectelor deja incepute si inproiecte critice pentru derularea cu eficienta a operatiunilorfirmelor respective."

Usoara revenire a cheltuielilor cu IT in T4

Seful IBM sustine ca si afacerile companiei au intrat pe scaderepe fondul scaderii generale a pietei. "Cifra noastra de afaceri ascazut, daca o comparam cu anul trecut, din ce in ce mai mult infunctie de momentul de timp in care ne-am aflat. Insa ultimultrimestru din acest an este determinant pentru performanta peansamblu in 2009. Ultimul trimestru - din ceea ce vedem noi - aratamult mai bine decat celelalte trimestre. Arata mult mai bine pentruca si zona publica a inceput sa investeasca in proiecte necesare deinfrastructura, dar si pentru ca in zona privata de regula ultimultrimestru este unul in care se utilizeaza fondurile disponibilepentru achizitia tehnologiei care sa permita eficientizareaactivitatii in anul care urmeaza", a spus Tudor.

IBM are in Romania, in total, aproape 1.500 de oameni, o mareparte dintre acestia fiind angajati in centre de servicii carelucreaza pentru clienti internationali. Anul trecut IBM Romania ainregistrat afaceri de 51 mil. euro, conform Ministerului deFinante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO