Business Hi-Tech

Mediul rural ţine pasul cu oraşele doar pe TV şi telefonie mobilă

Mediul rural ţine pasul cu oraşele doar pe TV şi telefonie mobilă

Autor: Adrian Seceleanu

15.03.2011, 23:50 137

Cele aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România caresunt situate în mediul rural au de recuperat un decalaj uriaş înraport cu mediul urban în ceea ce priveşte utilizarea serviciilorde internet şi a telefoniei fixe, arată datele dintr-o cercetarerealizată de compania Gallup în perioada martie-aprilie 2010 pentruAutoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Aproape 80% din gospodăriile din mediul rural nu au acces lainternet, arată datele din raport, situaţia fiind generată atât denivelul redus de dezvoltare al infrastructurii de către operatori,cât şi de veniturile mici, care nu pot susţine achiziţia unuicalculator şi plata unui abonament la net.

În 48% din gospodării nu există calculator, iar în 40% din acesteaexistă în dotare un desktop PC. "Aproape o jumătate din respondenţi(47%) nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce majoritateaconsistentă a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent,în ultimele trei luni (47%)", potrivit datelor Gallup publicate dearbitrul telecom. Majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nudispun de acces la internet, în timp ce, dintre cele carebeneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua detelefonie fixă.
Utilizarea accesului mobil (2%) şi a accesului combinat, fix-mobil(3%), ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere.

O comparaţie între cercetările realizate de Gallup în septembrie2006 şi martie-aprilie 2010 arată şi cât de tare au scăzutpreţurile la serviciile telecom, atât pe fondul crizei, cât şi alcompetiţiei dure de pe piaţă. Spre exemplu fac­tura medie lunară latelefonie fixă a fost de 42,8 lei în 2011, în scădere cu 18% faţăde 2006. Factura medie pentru un abonament la telefonia mobilă ascăzut cu 38% faţă de anul 2006, de la 83,5 la 52 de lei, conformGallup. Cheltuielile lunare cu o cartelă prepay de telefonie mobilăau scăzut aproape la fel de puternic (-34,5%), de la 44,4 lei în2006 la 29 de lei în 2010. Preţul mediu al unui abonament lainternet a rămas aproape neschimbat în 2010 faţă de 2006, tarifulmediu achitat scăzând cu doar 1,4%, la 42,4 lei.

Cercetarea de piaţă a Gallup a fost efectuată pe un eşantion totalreprezentativ la nivel naţional de 5.983 de persoane fizice şi2.832 de companii şi instituţii publice.
Datele privind cotele de piaţă sau valoarea medie a tarifelor nusunt calculate pe baza datelor comunicate de operatorii decomunicaţii către ANCOM, ci pe baza răspunsurilor primite de Gallupde la persoanele care au participat la studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO