Business Hi-Tech

Microsoft a oferit anul trecut un pret de 40 dolari pe actiune pentru achizitia Yahoo!

04.06.2008, 20:56 28

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a inaintat portalului Yahoo! in ianuarie 2007 o oferta de 40 de dolari (25,73 euro) pe actiune, potrivit unor documente oficiale citate de catre Bloomberg.
Avocatii investitorilor Yahoo! au declarat ca boardul de conducere al companiei "a intors spatele" eforturilor producatorului software de a negocia preluarea companiei.
Unii actionari ai companiei din Sunnyvale, California, ii considera pe directorul executiv Jerry Yang si pe alti directori responsabili de esecul negocierilor. Pretul actiunilor Yahoo! a scazut cu 1,35%, la 26,40 de dolari (16,98 euro) pe bursa americana.
La inceputul lunii martie, Microsoft a abandonat oferta de 33 de dolari pe actiune pentru preluarea Yahoo!, dupa ce companiile nu au reusit sa convina asupra unui pret. Jerry Yang a declarat anterior ca nu va accepta orice oferta ce se afla sub pragul de 37 de dolari pe actiune.
Insa, potrivit documentelor citate de Bloomberg, directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, ar fi fost dispus sa plateasca 40 de dolari pe actiune anul trecut, pentru achizitia portalului, in incercarea de a concura cu rivalul Google pe segmentul motoarelor de cautare online.
"Luand in considerare pretul actiunilor de acum, de 26,40 dolari (16,98 euro), refuzarea unei oferte de 40 de dolari (25,73 euro) per actiune reprezinta ceva impardonabil", a declarat Boone Pickens, actionar Yahoo!, in cadrul unui interviu acordat Bloomberg. Investitori precum Carl Icahn au cumparat actiuni Yahoo! la inceputul lunii mai, atunci cand Microsoft a renuntat la oferta sa de 47,5 mld. dolari (30,56 mld. euro). Miliardarul Icahn a avertizat ca va incerca schimbarea directorilor care s-au opus ofertei de preluare.
Toti directorii consiliului de conducere al companiei urmeaza a fi realesi in cadrul intalnirii anuale a investitorilor Yahoo!, care a fost amanata de curand pentru sfarsitul lunii iulie. Icahn a nominalizat deja zece persoane pentru consiliu si a castigat sprijinul actionarilor John Paulson si Daniel Loeb. Investitorii urmaresc sa ii faca pe directorii Yahoo! responsabili din punct de vedere financiar atat pentru respingerea ofertei Microsoft, cat si pentru demararea unui plan de plati compensatorii in cazul in care compania ar fi fost achizitionata. Potrivit acestora, Yang a conceput un sistem mult mai scump decat cel propus de catre departamentul HR, in asa fel incat sa stimuleze angajatii sa isi dea demisia decat sa lucreze pentru Microsoft.
Reprezentantii Yahoo! au estimat ca planul final ar fi costat 2,1 mld. dolari (1,35 mld. euro) daca Microsoft ar fi achizitionat compania pentru pretul de 31 de dolari per actiune, iar toti angajatii si-ar fi dat demisia. Pretul actiunilor Microsoft a scazut cu 52 de centi pe bursa din New York, ajungand la 27,80 de dolari (17,88 euro).
In decursul acestui an, cotatia titlurilor companiei s-a depreciat cu 9,1%. Yahoo! a mers de asemenea in scadere in 2008, pretul actiunilor diminuandu-se cu 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO