Business Hi-Tech

Microsoft si Orange aduc in Romania telefonul inteligent

08.11.2002, 00:00 11

SPV, telefonul mobil echipat cu soft-ul Smartphone produs de Microsoft si lansat saptamana trecuta in Marea Britanie, va veni si in Romania. Filialele de la Bucuresti ale Microsoft si Orange vor lansa comercial in Romania acest telefon in luna februarie a anului viitor.
Telefonul SPV (Sound Pictures Video) va fi disponibil pe piata romaneasca chiar inainte de lansarea in Statele Unite. Conform planurilor Microsoft, "telefonul-inteligent" va intra pe piata americana prin AT&T Wireless la jumatatea anului viitor.
"Nu putem comunica inca pretul pe care il va avea acest model cand va fi lansat pe piata romaneasca dar cu siguranta va fi mai ieftin decat cele ale multor producatori. Va avea de asemenea toate aplicatiile care au fost pana acum dezvoltate pentru el", a precizat Bernard Moscheni, CEO la Orange Romania.
"Telefonul-inteligent" a fost lansat pe 28 octombrie 2002 in Marea Britanie prin filiala locala a companiei Orange.
In Marea Britanie, pretul telefonului comercializat impreuna cu camera video si un contract de abonament Orange este echivalent cu 250 de euro.
Smartphone reprezinta primul proiect concretizat de Microsoft in industria telefoanelor mobile.
"Cu Orange am lucrat aproape un an pentru aceasta lansare. Ei au si exclusivitatea pe acest design. In lunile urmatoare, vor aparea si alte telefoane mobile, cu alt design, echipate cu Smartphone dar comandate de alti operatori", a afirmat Robbie Ray Wright, mobility marketing director la EMEA Mobility Group din cadrul Microsoft.
Telefoanele comercializate de Orange sunt produse in Taiwan de catre compania HTC iar aplicatiile ce ruleaza pe acestea au fost create de dezvoltatori Microsoft.
De ce a intrat Microsoft in aceasta afacere? "Pentru ca noi credem ca oamenilor le va placea mai mult sa aiba Windows instalat pe aceste telefoane-inteligente decat oricare alt software", explica Robbie Ray Wright.
Microsoft si-a propus ca in urmatoarele sase luni Smartphone sa fie baza a peste 100 de aplicatii pentru telefoanele mobile inteligente. In doi ani numarul aplicatiilor dezvoltate pe Microsoft Smartphone va depasi pragul de 1.000.
Conform unui studiu IDC citat de oficialul de la Microsoft, in trei ani, jumatate din telefoanele mobile comercializate in intreaga lume vor fi de tip smartphone, cu procesoare de 8 ori mai rapide decat cele care echipeaza actualele modele de terminale. "Cred ca in cinci ani, astfel de telefoane-inteligente vor avea puterea unui computer hi-end ( de calitate, n.r.)", a declarat Robbie Ray Wright pentru Ziarul Financiar.

Ce face SVP
SPV, telefonul cu Smartphone care va fi adus de Orange in Romania, dispune de o gama foarte larga de aplicatii care permit utilizarea telefonului nu numai pentru comunicatii de voce dar si pentru trafic de date (texte, sunete, imagini) prin sistemul GPRS (General Packet Radio Services).
"Este un telefon 3G (de generatia a treia - n.r.) care functioneaza pe retele de 2,5G", a explicat Robbie Ray Wright.
Aplicatiile instalate pe telefon permit utilizatorului sa transmita mesaje scurte si rapide prin intermediul programului MSN sau e-mail-uri la care pot fi atasate sunete si imagini (captate inclusiv cu ajutorul terminalului).
Utilizatorul poate naviga pe Internet la viteza oferita de operatorul de teleonie prin serviciul GPRS. Telefonul are integrata si o aplicatie ActiveSync care permite sincronizarea prin cablu cu calculatorul de birou sau laptopul. Aplicatia ActiveSync este folosita si de catre handheld-urile iPaq PocketPC produse de Compaq si distribuite acum prin intermediul Hewlett-Packard.
Telefonul mai are instalata aplicatia Media Player care permite ascultarea inregistrarilor audio sau vizionarea de videoclipuri. Smartphone permite de asemenea vizualizarea direct de pe Internet a materialelor video fara a fi necesara descarcarea acestora in memoria telefonului sau pe cardul de memorie atasat.
Cea mai surprinzatoare aplicatie este insa cea de backup. Utilizatorul isi poate salva datele de pe telefon pe serverul Orange. Astfel, daca pierde SIM-ul, la eliberarea altuia de catre operator datele ii sunt reincarcate din server.
O alta aplicatie disponibila deocamdata in reteaua Orange din Marea Britanie permite utilizatorului sa foloseasca telefonul drept harta. Aplicatia, bazata pe un sistem software de pozitionare prin satelit, arata posesorului telefonului ce traseu trebuie sa urmeze pentru a gasi un anumit loc din Londra.

Cat de puternic este SVP
Telefonul poate fi utilizat pentru comunicatii de voce fara reincarcare timp de 4 ore iar in stand-by rezista aproximativ 100 de ore.
"Dar comunicatiile de voce <inghit> mai rapid energia stocata in baterie decat utilizarea telefonului pentru alte aplicatii cum ar fi, spre exemplu, jocurile sau rularea unui videoclip", a precizat Robbie Ray Wright.
Telefonul are o memorie ROM de 24 MB unde este instalat sistemul de operare si aplicatiile si o memorie RAM de 32 MB care sta la dispozitia utilizatorului.
"Telefonului i se poate atasa un SD card de 256 MB spre exemplu. Peste un an vom putea atasa probabil un card de memorie de 1GB astfel incat utilizatorul sa poate stoca acolo si rula ulterior pe telefon chiar si un film", a adaugat oficialul.
Daca posesorul unui astfel de telefon-inteligent doreste sa isi instaleze alte aplicatii el le poate comanda si cumpara fie de la operatorul retelei fie de la un dezvoltator. Instalarea o face insa numai operatorul dupa testarea si verificarea prealabila a respectivei aplicatii. Verificarea este necesara pentru un grad inalt de securitate a telefonului in cauza.
SPV nu are Bluetooth deci nu are posibilitatea de a se conecta fara fir la alte echipamente high-tech. "In sistemul de operare sunt incorporate capabilitati pentru Bluetooth. HTC si Orange au decis ca, din cauza costului ridicat al cipului Bluetooth, terminalul sa nu includa aceasta tehnologie. Urmatoarele modele probabil ca vor avea Bluetooth. De asemenea, camera video ar putea fi in viitor incorporata in telefon si nu livrata separat, optional", a mai spus Robbie Ray Wright.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO