Business Hi-Tech

Milioane spulberate de Shift

09.10.2003, 00:00 12

Milioane de dolari cheltuie pentru gasirea unor sisteme de protectie a CD-urilor cu muzica impotriva copierii s-au dus pe apa sambetei, dupa ce un student a demonstrat lumii intregi ca sistemul devine inutilizabil doar apasand tasta "Shift".
Noul sistem de protectie software se bazeaza pe facilitatea oferita de Windows de a se lansat automat de cate ori CD-ul este introdus in calculator (autorun). Astfel datele devin encriptate si imposibil de copiat, lucru ce i-a blocat pe multi dintre cei care incercau sa copieze muzica pentru a o transforma in fisiere MP3. Specialistii au trecut insa cu vederea faptul ca simpla apasare a tastei Shift bloceaza aceasta aplicatie autorun si astfel toate sistemele de protectie sunt dezactivate. De asemenea, sistemul de protectie este egal cu zero pentru computerele care ruleaza cu ajutorul platformelor open-source sau chiar in cazul unor sisteme Mac mai vechi. Acesti utilizatori pot sa faca ce vor cu melodiile aflate pe CD-uri. "Sistemul SunnComm de protectie a CD-urilor s-a dovedit un fiasco si problemele lui s-au dovedit a fi nu numai de ordin tehnic", a declart autorul descoperirii. Compania a refuzat sa comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO