Business Hi-Tech

Morgan Stanley va evalua opţiunile privind listarea Romtelecom sau fuziunea cu Cosmote

Autor: Adrian Dumitrache

09.09.2011, 13:43 337

Banca americană de investiţii Morgan Stanley va evalua opţiunile acţionarilor Romtelecom în procesul de listare la bursă a companiei de telefonie fixă controlată de grupul elen OTE.

"În urma procesului de selecţie organizat de Romtelecom şi a aprobării rezultatului de către acţionarii companiei, banca de investiţii aleasă pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom - Cosmote şi listare la bursă faţă de celelalte opţiuni posibile este Morgan Stanley", se arată într-un comunicat al Romtelecom remis MEDIAFAX.

Selecţia a fost realizată pe baza unui acord din 1 iulie dintre acţionarii Romtelecom - grupul elen OTE şi Ministerul Comunicaţiilor - de a angaja consultanţi pentru procesul de evaluare a principalelor opţiuni ale acţionarilor, respectiv fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote şi listarea noii entităţi la bursă sau listarea directă a Romtelecom la bursă sau orice alte opţiuni posibile.

"Această bancă va începe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", se mai spune în comunicat.

Potrivit acordului din 1 iulie, banca de investiţii va realiza până în decembrie studiul privind opţiunile acţionarilor Romtelecom.

Alături de Morgan Stanley, în procesul de selecţie au fost invitate şi JP Morgan, Goldman Sachs şi Merrill Lynch Bank of America.

Banca Morgan Stanley va coopera în timpul procesului cu Stoica&Asociaţii, firma de avocatură a democrat-liberalului Valeriu Stoica, selecţionată şi anunţată la începutul lunii august pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, precum şi cu orice alţi potenţiali consultanţi care ar putea fi implicaţi în acest proces de către oricare dintre acţionari.

Procesul de listare a Romtelecom va avea trei consultanţi, doi dintre aceştia fiind casele de avocatură Stoica&Asociaţii şi "Boştină şi Asociaţii", iar al treilea va fi selectat în perioada următoare de către Romtelecom şi va asista Ministerul Comunicaţiilor în acest proces.

Consultantul Ministerului Comunicaţiilor, care va fi selectat de Romtelecom, va furniza instituţiei servicii de expertiză juridică, economică şi tehnică în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor operatorului în procesul de listare la bursă. Romtelecom va suporta costurile implicate de acest proces, în limita unui buget maxim de 200.000 de euro.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

În 2010, Romtelecom a raportat o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.

Totodată, veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO