Business Hi-Tech

MPx200, prima creatie a duetului Microsoft-Motorola

16.09.2003, 00:00 11



Primul telefon Motorola configurat cu aplicatii software Microsoft - MPx200 - a fost lansat ieri pe piata modelul urmand sa fie distribuit intr-o prima etapa de operatorul Orange, divizie a France Telecom, si compania americana AT&T Wireless. Orange a anuntat ca va incepe vanzarea acestui aparat de la inceputul lunii octombrie. AT&T Wireless si un alt operator din Hong Kong vor oferi acest model utilizatorilor pe parcursul trimestrului al patrulea.



Cel mai important producator de aplicatii software din lume si al doilea fabricant de telefoane mobile au anuntat ca vor colabora inca din luna februarie. In acest fel, Microsoft incearca sa se afirme pe pietele de telefonie mobila din Europa, Asia si Statele Unite. Primul terminal rezultat din acest proiect va fi destinat "consumatorilor profesionisti".



Spre deosebire de cele mai noi telefoane mobile aparute pe piata, modelul MPx200 nu este echipat cu o camera de luat vederi. El permite accesarea mesajelor de posta electronica si a altor date compatibile cu aplicatiile software produse de Microsoft. Totodata, utilizatorii pot descarca fisiere audio si video, pot naviga pe Internet sau rula jocuri video.



Primul telefon configurat cu software Microsoft, SPV, a fost produs de compania taiwaneza High Tech Computer, fiind distribuit de Orange inca din octombrie 2002. Insa vanzarile acestui model au fost mai mici decat cele inregistrate de produsele concurente.



Florian Seiche, directorul Orange insarcinat cu distributia echipamentelor de telecomunicatii, a precizat ca volumul vanzarilor de telefoane SPV se ridica pana in prezent la 100.000 de unitati. Prin comparatie, grupul britanic Vodafone a vandut un milion de telefoane rivale Live!, numai in primele cinci luni de la lansare.



Reprezentantii Microsoft si Motorola au precizat ca noul model va fi mai rapid si de dimensiuni mai mici decat terminalul SPV.



In prima faza, Orange va testa MPx200 pe piata din Marea Britanie, pretul de comercializare fiind de 382 de dolari. Divizia France Telecom este al treilea mare operator european de telefonie mobila si furnizeaza servicii unui numar de aproape 45 de milioane clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO